Обилните валежи в Западна България създават проблеми с електроснабдяването

Енергетика / България
3E news
559
article picture alt description

Тежкият мокър сняг е причинил аварии в електрически далекопроводи на различни места в планинските части на област Монтана, съобщиха от областната управа в града, цитирани от БТА. Прекъснат е далекопровод от 110 киловолта в община Чипровци, който води към електрическата подстанция в село Мартиново. Заради това няколко селища от община Чипровци са без ток. Друга авария е оставила без ток около 3000 души в села от общините Берковица и Вършец. Екипите на електроразпределителното дружество в момента работят по отстраняване на авариите. Работи се и по премахване на паднали върху пътното платно дървета на различни места в старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София.

През нощта в Монтана и много селища от региона е валял проливен дъжд, примесен със сняг, на някои места са падали и гръмотевици, което не е характерно за зимните месеци. Количеството на валежите в Монтана е 41 литра на квадратен метър, а в другите селища на региона 33-38 л/кв.м., съобщиха от хидро-метеорологичната станция край Монтана.

През последните три дни нивото на язовир "Огоста" край Монтана се е повишило с 68 сантиметра. В момента във водохранилището са събрани около 304 милиона кубически метра вода, при максимално възможен обем от 505 млн. куб. м. вода.
Два пътя в област Монтана са затворени за движение - прохода Петрохан и шосето от Берковица до хижа Ком в Стара планина. Останалите пътища в региона са почистени и опесъчени и са проходими при земни условия, обявиха от Областното пътно управление в Монтана.

Лошото време създаде проблеми за енергийната инфраструктура на много места в Западна България. Проблеми с електроснабдяването има и в редица малки населени места във Врачанско.  

Скъсани проводници има на пътя между София и Самоков, а в община Трън бе въведено бедствено положение заради интензивните валежи.

Екипи на ЧЕЗ и ЕСО работят по отстраняване на множеството повреди по мрежата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща