Енерго-Про: Обекти на Евроманган ЕАД ще останат без ток заради натрупани задължения

Енергетика / България
Галина Александрова
715
article picture alt description

Електрозахранването на обекти на Евроманган ЕАД  ще бъде временно прекъснато по искане на ЧЕЗ Трейд България ЕАД в качеството му на предходен доставчик до 1 май 2019 г. и на основание чл. 123, ал. 5 от Закона за енергетиката.Електроразпределение Север ще преустанови снабдяването с електрическа енергия по график от 8 юли 2019 г.

Собственикът на мина Оброчище Евроманган ЕАД има задължения освен към ЧЕЗ и към ЕНЕРГО-ПРО в качеството му на Доставчик от последна инстанция, които възлизат на над 164 000 лева. Натрупаният дълг включва месечните сметки за потребена електрическа енергия до 17 юни 2019 г. Неплащането на сумите по фактури за консумирана електроенергия създава сериозен финансов дисбаланс в електроенергийната система и затруднява изпълнението на оперативната дейност на засегнатите компании. Усилията да се намери оптимално решение на възникналия казус са безуспешни. Изпращани са неколкократно  писма до изпълнителния директор на Евроманган за съществуващия проблем с натрупаните задължения на миннодобивното дружество.

За предстоящото прекъсване на електрозахранването са уведомени Комисията за енергийно и водно регулиране, Министерството на енергетиката, Областна администрация Добрич и ДАНС. Уведомително писмо е изпратено и до Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ клон Добрич, с оглед предприемане на необходимите действия за осигуряване на безопасността в мина Оброчище. Електроразпределение Север ще възстанови електрозахранването на Евроманган ЕАД веднага след погасяване на задълженията на дружеството към предходния доставчик на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща