Няма да въвеждат официално тол таксата от 16 август, стартират 3-месечен тестови период

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
559
article picture alt description

Тол системата няма да се въвежда официално от 16 август. От тази дата обаче ще започне 3-месечен тестови период. Това стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, превозвачи, спедитори, транспортни фирми.

 

Предстоят разговори. От 16 август започват тестове от реално време. Всички представители на бранша изказаха желание в този тестови период да монтират бордови устройства на всички свои автомобили и ние да видим реална картина на пътникопотока на тежкотоварни превозни средства в България“, каза пред журналисти министър Аврамова след срещата при премиера. Тя припомни, че законово тол системата е с фиксирана дата 16 август и затова трябва да се направи промяна в закона. „Ако е необходимо ще направим промяна, за да регулираме този тримесечен период и законово. След края на този месец ще свикам конструирания обществен консултативен съвет по въпросите, така, че в по-широк формат да предложим тол тарифите и обхвата на тол системата в България“, допълни тя.

 

След срещата пред журналисти министър Аврамова обясни, че са изготвени нови предложения тол таксите, но категорично всички застават зад въвеждането на тол системата. „Имаме изготвени нови тарифни предложения за използването на тол таксата, които ще предложим на превозваческия бранш. Всички сме за въвеждането на тол системата“. „Обединихме се около това, че българските пътища имат нужда от средства, за да бъдат рехабилитирани и всички български граждани, включително и превозваческия бранш, да разполагат с добри пътища, а затова нещо са необходими много повече средства, от тези, които събираме с винетната система, които са в порядъка на 370 млн. лв.“, обясни тя.

 

Министър Аврамова обясни, че разговорът е бил конструктивен, а от петък продължават разговорите, като на работни срещи и ще бъдат коментирани конкретни тарифи. Имаме изготвени нови предложения, които ще предоставим на превозваческия бранш и браншовите организации, които те да разгледат и да обмислят и да водим разговори в конкретика“, обясни министърът.

 

В рамките на работните срещи ще се обсъжда и какъв точно да е обхватът на републиканската пътна мрежа.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща