Нова система за стикери на автомобилите ще показва колко екологични са колите ни

Новите стандарти са по български правила, на базата на които ще може да се определят екологично чисти зони за движение

Климат / България
3E news
1945
article picture alt description

Новите екостикери за автомобили започват да се издават от 12 юли тази година при преминаването на задължителния годишен технически преглед. Създадени са пет групи, които не съвпадат с евростандартите на колите. Разделението и класификацията на автомобили са чисто български. Четири са групите за автомобилите с вътрешно горене и пета - за електрическите, информира bTV.

Еколологична група 1 обхваща дизеловите автомобили, произведени до 2002 г. със стандарт Евро 1, 2 и 3, както и бензиновите коли с Евро 0, 1 и 2, произведени до 1996 г.

Екологична група 2 включва дизелите, произведени до 2007 г. със стандарт Евро 3, 4 и 5, както и бензиновите коли с Евро 1, 2 и 3 до 1998 г.

Екологична група 3 са автомобилите, произведени до 2009 г, дизели с Евро 4, 5 и 6, както и коли на бензин 3, 4, 5 и 6.

Най-високата група като екостандарт е запазена само за електромобилите и хибридните автомобили. Въвеждането на новата екологична класификация вероятно ще има отражение върху продажните цени на автомобилите, но и други последствия.

Категорията ще бъде определяна по време на годишния технически преглед чрез система, свързана директно с Автомобилна администрация. Това вероятно ще оскъпи самата услуга, защото много сервизи трябва да направят инвестиция, за да инсталират системата, казват от бранша. Самите стикери ще са на цена от 4 лева.

Проблеми вероятно ще имат по-малките пунктове за технически преглед, където и системата ще се въвежда по-трудно. Дори и в момента има места, където продължават фиктивно да се преглеждат автомобили. Идеята на специалистите е тази порочна практика да бъде прекратена и да е ясно кой коли колко замърсяват.

Към момента е предвидено автомобилите от лошите екологични категории 1 и 2 могат да получат забрана за влизане в градските центрове, за да не замърсяват въздуха. Това решение ще се взима на общинско ниво. Подобни ограничения се въвеждат и в други европейски страни, но там има сериозни стимули за закупуването на електромобили и екологични коли, а и България ще бъде особено засегната от новите регулации, тъй като над 70% от автопарка у нас е на възраст над 15 години.

„Всеки автомобил, който посети пункт за технически преглед, ще бъде газоанализиран и анализът, който е получен ще определи неговата екологична група", обясни председателят на СБА инж. Емил Панчев. Според експертът Тодор Желев от СБА това няма да направи по-трудно минаването на преглед за старите коли. Няма да е по-трудно, но според това, което са го разписали, ще получи ниска екокатегория, което ще възпрепятства този автомобил да влиза в определени моменти в идеалния център на областните градове, казва Желев.

Със Закона за чистотата на атмосферния въздух, който беше приет преди две седмици, се въвеждат зони за ниски емисии. Това дава възможност кметовете на големите градове да определят зони, в които, когато има замърсяване, тогава ще бъде казвано, че автомобилите 3-та и 4-та група, могат да влизат, първа и втора, примерно казано, няма да могат да влизат. Правилата ще се определят със специална наредба, гласувана от съответния Общинския съвет.

Сами разбирате, че тези зони могат да бъдат въвеждани, когато могат да бъдат и контролирани, т.е. трябва да има камери, трябва да има обозначения на пътя, допълва експертът.

Новото е, че системите за анализ на газовете от пунктовете на преглед ще са свързани в реално време с Автомобилна администрация и резултатът автоматично ще определя екологичната категория. Целта е да няма манипулации.

Ако колата е със свален катализатор или има друг проблем, дори производителят да дава по-висока еконорма, резултатът от теста може да я постави в по-ниска екологична категория. Или автомобили с една и съща марка, модел и година на производство могат да имат различен еко статут. И съответно право на достъп.

Стикерът, който сега имате за ГТП ще бъде заменен, няма да го има вече от средата на годината, а ще бъде заменен от еко стикер, той ще носи и данните от ГТП, къде е направен и т.н., обяснява председателят на СБА инж. Емил Панчев.

В момента стъпки в посока на ограничаване на движението в централната част, предприема само столицата. От Столична община заявиха, че към момента все още няма приети ограничения за достъп на определени автомобили в центъра на града. Вероятно бъдещата екозона, в която няма да бъдат допускани коли от първа и втора група при високо замърсяване на въздуха, ще обхваща пространството между бул. „Сливница" и бул. „Патриарх Евтимий". Подобни зори със забрана за движение на стари автомобили вероятно ще се въведат и в други областни градове. Ограниченията за колите ще са валидни само при наднормено замърсяване на въздуха.

Промените в автопарка на Европа

Тенденцията в Европа е поетапно да се ограничава движението на стари автомобили. Очаква се ЕК да определи кога точно да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили в ЕС, за да приведе транспортния сектор в съответствие с климатичните цели, заявиха днес девет страни членки на общността, предаде Ройтерс.

Начело с Дания и Нидерландия, държавите се обръщат писмено към Еврокомисията и призовават за амбициозна политика на ЕС за справяне с онази една четвърт от парниковите газове, идваща от транспорта. В България подобни политики ще трябва да бъдат прецизирани добре, защото автопаркът у нас е силно амортизиран и остарял. По различни данни едва около 10-15% от автомобилите у нас са нови и отговарящи на всички съвременни екологични стандарти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща