Нова възлова станция гарантира по-надеждно електрозахранване за няколко населени места в Русенско

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
2170
article picture alt description

В края на декември 2018 година към електроразпределителната мрежа на ЕРП Север в района на град Русе беше включена новата възлова станция Изток. Проектът за нейното изграждане е част от инвестиционната програма на дружеството за изминалата година, а стойността му възлиза на 400 000 лева. Фактическата подготовка за присъединяването й към мрежата стартира на 27 септември 2018 г., когато беше доставена бетоновата конструкция и оборудването на съоръжението. Новата възлова станция е разположена в Индустриален парк, гр. Русе и захранва четири въздушни електропровода, които осигуряват електрозахранване на населените места, намиращи се източно от дунавския град (Мартен, Сандрово, Николово и Сливо поле), както и на част от стопанските потребители в Индустриален парк и Източна промишлена зона, гр. Русе.

 

Възлова станция Изток е проектирана и изградена като модулна комплектна разпределителна уредба от съвременен тип. Проектът е реализиран така, че да осигури сигурно и самостоятелно електрозахранване на електропроводите, присъединени към нея, като всички входове и изходи са оборудвани с цифрови релейни защити. Така, освен че ще ограничи рисковете от прекъсване на електрозахранването, съвременното оборудване във възловата станция ще даде възможност за селективно изключване на отделни участъци от електропроводи с регистрирани аварии, което от своя страна ще намали значително броя клиенти без захранване. В допълнение новото съоръжение е оборудвано с автоматизирана система за дистанционно управление. Този начин на управление намалява времето за реакция при аварии, поради факта, че манипулациите се извършват централизирано от диспечерските центрове на ЕРП Север и не се губи време, за да достигне авариен екип до съоръжението.

 

Районът, който захранва новата възлова станция на ЕРП Север, е един от най-динамично развиващите се в област Русе и се наблюдава непрекъснат ръст на броя жители в него. С осъществената от електроразпределителното дружество значителна инвестиция в изграждането и пускането в експлоатация на новото съоръжение ще се повиши сигурността и качеството на електрозахранване на 4 населени места в Русенско с повече от 12 000 жители.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща