Нестле се присъединява към Европейския пакт за ограничаване употребата на нерециклирана пластмаса

Компанията затвърждава ангажимента си към намаляване употребата на нерециклирана пластмаса с една трета

Климат / България
3E news
623
article picture alt description

През последните петдесет години употребата на пластмаса се е увеличила значително. От критично значение е човечеството да спре замърсяването на почвата, океаните, езерата и реките с пластмасов отпадък. С тази ясна цел Нестле се присъединява към Европейския пакт за ограничаване употребата на нерециклирана пластмаса. Тази стъпка ще помогне на компанията да постигне 100% рециклируемост и възможност за повторна употреба на опаковките си, както и да намали употребата на нерециклирана пластмаса с една трета до 2025 г.

Целта на Европейския пакт, иницииран от Франция и Нидерландия, е да ускори прехода към кръгова икономика на пластмасата. Той ще спре силната зависимост от нерециклираната пластмаса – пластмасов материал, който се произвежда от невъзобновяеми източници.

Споразумението събира на едно място водещи компании, неправителствени организации и държавни структури, които се стремят да реализират общата си цел до 2025 г. и с действията си да надхвърлят изискванията на съществуващите правни мерки.

Тези европейски цели включват:
•    Намаляване на употребата на нерециклирани пластмасови продукти и опаковки с най-малко 20%
•    Повишаване на капацитета за събиране и рециклиране на пластмасови опаковки в Европа с най-малко 25%
•    Стимулиране на използването на рециклирани пластмаси в опаковките с поне 30%

Марко Сетембри, Главен изпълнителен директор на Нестле за Европа, Близкия Изток и Северна Африка: „Щастливи сме, че сме част от този Европейски пакт. Една от общите ни цели е да създадем кръгова икономика чрез подобряване на системите за събиране, сортиране и рециклиране на пластмаса в Европа. Днес можем да обявим, че бутилките на минерална вода Вител (продукт на Нестле във Франция) са произведени от рециклиран материал. Искаме в бъдеще да бъдем сигурни, че и другите ни опаковки като хартия и пликове, също могат да бъдат успешно рециклирани и използвани в производството на нови опаковки.“

Сигурността на продуктите е приоритет за компанията. Пластмасите, използвани за пакетиране на храните и напитките на Нестле, са нетоксични и безопасни за консумация. За да може да бъде използвана рециклирана пластмаса, която не съдържа частици, опасни за потребителите, процесът на рециклиране трябва да се подобри.
Предизвикателството пред Нестле и цялата хранителна индустрия е това, че в момента използването на нерециклирана пластмаса за производство на опаковки е по-лесно и по-достъпно за потребителя, отколкото използването на рециклирана пластмаса в опаковките. За да преодолее това предизвикателство, Нестле обяви инвестиция, насочена към рециклирането на пластмаса на стойност от над 1,5 милиарда швейцарски франка. Така Нестле цели да даде ясен сигнал и да стимулира рециклиращите компании да се фокусират върху рециклирането на безвредни пластмаси и по този начин да спомогнат в изграждането на един нов пазар.

За да намали още повече използването на нерециклирана пластмаса, Нестле променя начина, по който доставя продуктите си. Компанията е в процес на тестване на система за доставка на храната за домашни любимци Purina PetCare и разтворимото кафе NESCAFE, която не изисква допълнително опаковане. Компанията си партнира и с LOOP – услуга за доставка на храна по домовете, която предоставя опаковки за многократна употреба. Първите продукти скоро ще бъдат достъпни на френския пазар.
За да ускори допълнително прилагането на иновации в тази сфера, Нестле стартира фонд за устойчиво пакетиране на стойност 250 милиона швейцарски франка. Той цели да подкрепи стартъпи, които създават иновации в тази сфера, включително и нов вид опаковъчни материали, както и системи за многократно зареждане и решения за рециклиране.

Повече информация за ангажимента на Нестле към намаляването на употребата на пластмасови опаковки можете да намерите на следните линкове – линк 1 и линк 2.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща