Народното събрание решава дали да отложи или не спорният Закон за горивата

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
652
article picture alt description

Парламентът ще решава днес дали да отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, получил популярност като Закон за горивата. Предвижда се проектът да бъде обсъден на първо четене от депутатите.


Отлагането е по предложение от Министерския съвет на 9 януари, заради протестите в края на 2018 г., организирани от малките търговци на горива, които твърдят,  че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.
Някои изчисления обаче показват, че твърденията им не са особено верни. Въпросът е какво ще реши сега парламентът.

Малките търговци на горива заявиха, че остават в готовност за протести.


Промените, които се предвиждат сега може да  доведат до хаос в бранша, предполага председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров. По думите му текстът е изработен некачествено. "Текстът изобщо не кореспондира с реалността, не решава проблеми, а създава поне още четири нови. С приемането на закона се заложи той да влезе след шест месеца. Така се появи датата 28 януари. Сега предложението на Министерството на икономиката, респективно през МС, е тази дата да се промени на първи юли. И къде е проблемът - в некачествено изработения и грешно подаден текст към МС, а после изпратен и на нас, които ние за съжаление в момента не можем да променим. Можем едва между първото и второто четене", коментира по-рано той.


От ГЕРБ по време на заседанието на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в края на миналата седмица предложиха да се създаде нова работна група, а депутатът от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов настоя промените в закона да бъдат приети и на второ четене. Той поиска също така при последващо заседание на комисията да бъдат поканени и представители на малките търговци и собственици на бензиностанции.


Експертите са разделени в мнението си за закона. Според някои от тях този закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми. Други обаче са категорични, че той е необходим, тъй като в сектора има хаос и трябва да бъде сложен ред, за да се елиминира сивата икономика.


От петролната и газова асоциация (БПГА) също поискаха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно. Очаква се изчистване на текстовете, свързани с минната и металургичната индустрии, както и строителния бранш.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща