Назначиха Александър Николов за заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй"

Енергетика / България
Георги Велев
1170
article picture alt description

Александър Николов е назначен за заместник изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД от днес, съобщиха от атомната централа. Оттам припомнят, че Николов вече е бил изпълнителен директор на АЕЦ-а, а в последните четири години е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Николов е работил 27 години в атомната централа. Бил е изпълнителен директор, заместник изпълнителен директор, директор на дирекция “Производство”, ръководител на управление “Експлоатация”. През годините е заемал и други ръководни и оперативни длъжности, сред които дежурен инженер на блок, главен дежурен на АЕЦ, главен технолог “5, 6 блок”, ръководител на направление “Експлоатация”, главен инженер на Електропроизводство-2, ръководител на направленията “Инженерна поддръжка”, “Инженерно осигуряване” и “Инженерно-техническо осигуряване”, припомнят от АЕЦ-а.

Александър Николов е завършил специалност “Топло- и ядрена енергетика” в Технически университет – София. Има допълнителна мениджърска квалификация по “Организация и управление на бизнеса” и “Индустриален мениджмънт” от Стопанска академия “Д. А. Ценов”, Свищов. Завършил е и редица международни квалификационни курсове – “Мениджмънт на големи проекти” в Мадрид, Испания; “Експлоатационна безопасност на атомни централи” в Карлсруе, Германия; “Експлоатационна безопасност на АЕЦ” в Токио, Япония; “Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност” в Чикаго, САЩ, и др.

Новият заместник-директор бе освободен от ръководството на АЕЦ "Козлодуй" на 7 май 2012 г. "Рокадата се налага, с цел да се подобрят координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата.", заяви тогавашният енергиен министър Делян Добрев.

На мястото на Александър Николов тогава бе назначен депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща