Над половин тон отпадъци събраха доброволци на Kaufland от плаж Камчия в Световния ден за почистване на планетата

Те чистиха рамо до рамо с партньорите на компанията от сърф училище „Акаша“ като част от усилията на Kaufland срещу пластмасовото замърсяване

Климат / България
Галина Александрова
574
article picture alt description

Близо 700 килограма отпадъци събраха доброволци на Kaufland България от плаж Камчия в Световния ден за почистване на планетата - 14 септември. Те чистиха рамо до рамо със сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище „Акаша“ за каузата „Черно море, свободно от пластмаса“ и като част от последователните усилия на компанията срещу пластмасовото замърсяване.

Чрез акцията Kaufland България се включи за втора поредна година в най-мащабната доброволческа инициатива у нас „Да изчистим България заедно“, организирана от bTV Media Group. През 2018 г. доброволците на компанията изчистиха рекордните 50 тона отпадъци от нерегламентирано сметище близо до Кюстендил.

Пластмасови бутилки и чаши, сламки, опаковки от храна, мокри кърпички, фасове, празни капсули от кафе, запалки, пластмасови щайги и празни варели са част от нещата, които доброволците на Kaufland откриха по плажната ивица и дюните на Камчия. Най-трудна се оказа задачата от пясъка да се съберат парченцата, в които с течението на времето и под жарките лъчи на слънцето са се превърнали пластмасовите отпадъци, оставени от туристите. Това, което остава след тях в края на летния сезон, както и отложените от морето отпадъци, са едни от основните замърсители на плажовете. Именно редовното наблюдение на крайбрежието и включването в акции за почистване са сред начините за справяне с проблема със замърсяването в Черно море.

Миналата година Kaufland подкрепи каузата „Черно море, свободно от пластмаса“ и проекта на сърфистите от сърф училище „Акаша“ - WIND2WINChallenge. По време на едноименното предизвикателство те плаваха от Дуранкулак до Резово с екип от морски биолози, които изследваха нивата на чистота на морската вода и количеството пластмаса в Черно море.

Kaufland България води дългосрочна политика за борба срещу замърсяването с пластмаса. От 2013 г. насам компанията не използва твърди пластмасови микрочастици при създаването и производството на собствените си козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Kaufland се е ангажирала до 2025 г. да намали пластмасата с най-малко 20%, а пластмасовите опаковки на собствените марки продукти да са 100% рециклируеми. Плановете са до края на 2019 г. компанията целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса и да ги замени с техни устойчиви алтернативи.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща