Над 70 фирми взеха участие в дигитална конференция, организирана от ИАНМСП

Участниците във форума се обединиха около нарастващото значение на кадрите за Индустрия 4.0

Икономика / България
Галина Александрова
818
article picture alt description

При засилен интерес от страна на бизнеса се проведе черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“. Форумът днес (10.06.2019г., понеделник) беше организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в контекста на председателството на България на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) – най-представителната и институционално развита организация в Черноморския регион. Над 70 български фирми взеха участие в събитието, насочващо общественото внимание към цифровизацията и нейната роля за повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията.

Участниците се обединиха около твърдението, че качеството на кадрите е от ключово значение за процеса на дигитализация. „Кадрите ще стават все по-малко,все по-трудни за намиране и за задържане“, подчерта г-н Петър Коцев от ТехноЛогика ЕАД. Той говори за ролята на държавата в процеса по подбор на „важни за предприятията специалности“ и обучението на специалисти. „България може да стане лидер в дигитализацията, ако освен на подготовката на кадри, наблегне и на колективността. Говоря за съвместната подготовка на проекти от страна на няколко фирми, с които да излезем на глобалния пазар.“ Tова обобщи въз основа на опита си г-н Анастас Шопов от ERP.BG. Г-н Тону Лелумес от IMECC Ltd сподели виждането си, че ако България иска да стане водеща в областта на технологичния напредък, „трябва да заложи на скоростта и качеството на Интернет.“

Въвеждането на съвременни методи и технологични иновации в производствения процес е от приоритетно значение за предприятията и цялата икономика, стана ясно по време на панелните дискусии. Посочена беше и нуждата от ефективна държавна политика за технологичното развитие на предприятията.

„До седмици стартираме набирането на проекти за научно развойната и иновационната дейност, които държавата да подкрепи. Стартът на Десетата сесия на националния иновационен фонд на практика означава, че държавата мисли за технологичното развитие на бизнеса от години. До момента над 450 проекта са били финансирани с общо 55 млн. лв.“ Това каза по време на откриването на форума д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. „Искам да подчертая и активността на бизнеса, що се отнася до имплементирането на нови технологии. Още не сме стартирали кандидатстването по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на микро, малки и средни предприятия, а вече имаме по няколко запитвания на седмица.“ Одобрените бенефициенти ще могат да използват средствата за създаване на уебсайтове, повишаване на кибер сигурността, дигитален маркетинг. „И това са само част от възможностите“, подчерта още д-р Бойко Таков.

Руси Иванов, генерален директор на Генерална дирекция „Европейски въпроси“ при Министерството на външните работи на Република България, също приветства участниците. „Под мотото „Море от възможности“, основната цел на продължаващото българско председателство на ОЧИС е да изследва, заедно с останалите държави-членки, потенциала за разширяване и задълбочаване на регионалното сътрудничество в района на Черно море, в контекста на адекватен отговор на настоящите предизвикателства. В този аспект, промотирането на устойчивото развитие, включително и при МСП, заема заслужено важно място.“

В конференцията участие взеха панелисти от технологични компании, Българска асоциация по киберсигурност, Българска асоциация на сертифицираните етични хакери, Държавна агенция „Електронно управление“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща