Над 1,6 млрд. лева за ВиК сектора по програма „Околна среда“ са под въпрос

Ако това бъде решено, ВиК холдингът може да придобива и да влезе във владение на Софийския оператор след като свърши концесията, каза председателят му Иван Иванов.

Климат / България
Рая Лечева
1406
article picture alt description

Сигналите за безвъзмездни заемни средства на ВиК холдинга към ВиК дружества ще бъдат изпратени до Агенция за държавна и финансова инспекция и служебните министри на МОСВ и МРРБ. Това стана ясно по време на Комисията по ревизията в парламента днес, която изслуша министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по темите за „Автомагистрали“ и ВиК холдинга.  От 1 млрд. лева капитал на ВиК холдинга от създаването му през май 2020 г. до момента са изхарчени 7-8%. ВиК холдингът не е похарчил 1 стотинка извън холдинговата структура, отчете председателят му Иван Иванов.

Основната дейност на ВиК холдинга от създаването му да дава заеми

на ВиК дружествата за покриване на загубите им чрез увеличаване на капитала им

Председателят на комисията Мая Манолова констатира, че, според предоставената й от Иванов информация, тези 7 процента са предоставени във вид на заеми и увеличение на капитала на определени ВиК дружества. Според информацията става въпрос за 6 дружества, на които "Български ВиК холдинг" е раздал 83 млн. лева като земни средства в 4 от случаите, а в останалите 2 случая е бил увеличен капиталът на 2 ВиК дружества. Затова тя попита на какъв принцип са предоставени безлихвени заеми в размер на 63 млн. лева, а останалите 23 млн. лева са за увеличение на капитала.

ВиК холдингът е давал заеми на своите дъщерни ВиК дружества заеми за покриване на своите загуби, стана ясно от изказването на Иванов в Комисията. Според Румен Гечев от БСП това е незаконно и е в нарушение на Закона за бюджета. на няколко пъти се постави под въпрос от депутатите смисълът за създаване на такава структура. Според предедателят на Комисията Мая Манолова това се е използвало за източване на средства и за прикриване на нарушения.

Ролята на ВиК холдинга е да прехвърли държавните дялове на ВиК дружествата в страната към холдинга. Това би трябвало да се случи за всички 28 ВиК дружества, в него в момента влизат 20 ВиК дружества, от които 5 са пред банкрут. „Ние трябва да направим така да запазим публичния характер на ВиК сектора, надявам се няма човек в тази зала, който да иска друго и да спасим оперативна програма „Околна среда“, каза Иванов. Искахме да подпомогнем тези финансово слаби дружества да получат заемно финансиране, за да осигурят средства за съфинансиране на проектите, допълни той. Холдингът е гарант, че това може да се случи.

Липсата на капацитет в управлението на големите водни

проекти остава основен проблем

Целта за създаването на холдинга е да се справи с проблемите в сектора и със загубите на вода, каза министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова. Тя коментира въпрос на доц. д-р инж. Галя Бърдарска от „Има такъв народ“, че ВиК холдингът е създаден след скандала с водата на Перник.  Аврамова подчерта, че идеята за създаване на ВиК холдинг е далеч преди тя да стане министър, з акоето има работен доклад по създаването му. Според Бърдарска водата в България е най-евтина и секторът е в плачевно състояние. Според нея 1,6 млрд. лева са под въпрос, защото няма да бъдат изпълнени проектите за пречиствателни станции и ВиК инфраструктура до 2023 година. Председтаелят на холдинга не отрече тази информация, напротив причината за покриването на загубите на дружествата е да се постигне оздравяване и да се даде възможност те да изпълнят проектите си оперативната програма, защото не им се дават средства от банкови институции, ако не са финансово стабилни.

Не всички ВиК дружества влизат в холдинга, общинските не участват, 

казусите Перник и Софийска вода

Според Бърдарска важен проблем в защо редица дружества все още не са в капитала на холдинга, защо не влизат общинските ВиК. Водопроводът, изграден до Перник, е спорен и все още няма акт 16 и кой ще плати 746 000 лева за изграждането му, попита Бърдарска.. ВиК Перник не е член на холдинга и няма определена цена на  регулатора КЕВР все още, отговори Аврамова. Според Бърдарска водопроводът е без питейна станция, което също е нарушение. По-добрата алтернатива е била изграждане на по-къса отсечка от 4 км към яз. “Студена”, който след пречиствателната станция да доведе водата до Перник.

Софийска вода е пример за това, че частните дружества се възползват от ресурсите без да правят реални инвестиции, поясниха експертите. Столична община има 25% дял, но частното дружетсво не влзиа във ВиК холдинга, то не намали драстично загубите, не изгради със собствени средства водоснабдяване и канализации, а с таксите от гражданите. Няма такава висока норма на възвращаемост у нас от 17% каквато е за Софийска вода. Експертите поискаха да се възстанови капацитета на Софийския оператор след изтичане на концесията. Ако това бъде решено ВиК холдингът може да придобива и да влезе във владение на Софийския оператор, каза Иван Иванов.

Председателят на Комисията Мая Манолова попита защо ВиК Добрич е получило в един ден 22 млн. за увеличаване капитала на ВиК Добрич и след това намаляване на капитала чрез обезсилване на 20 млн. акции. Професорите финансисти, до които се допитахме ни посъветваха да намалим капитала чрез обезсилване на тези акции, защото другата алтернатива е направим куха фирма, да фалира дружеството, което не е добър вариант, каза Иванов. “Ние даваме пари на тези, които поискат”, допълни той. Иванов подчерта, че дружеството е поискало подкрепа, защото за област Добрич са предвидени 120 млн. лева за ВиК инфраструктура, но не може да ги използва. “Не може да сключи договор с оперативната програма, защото не отговаря на изискванията за финансова стабилност, за област Добрич, единственият начин е чрез увеличаване на капитала, съобщи Иванов. 

До 2 месеца дружествата трябва да са готови със своите петгодишни бизнес планове, 

необходимо е налагане на непопулярни меркия, смятат депутати

В момента ВиК дружествата подготвят своите оздравителни планове. До два месеца трябва да се направят петгодишните бизнес планове на всички ВиК дружества и оздравителните планове да влязат като част от бизнес плановете, подчерта Иванов. От създаването на Вик холдинга досега няма сменени управители на дружествата.

Депутатът от “Има такъв народ” Иван Хиновски коментира, че държавна отговорност във ВиК е дълги години натрупаново бездействие и разбира трудната задача да се борят 1 година административните пречки. Но е необходима драстична бърза промяна на водоснадяването и изграждане на канализация на много места и да се включат общинските ВиК дружества в този холдинг. “По изграждане на публична инфтраструктура, не можем да инвестираме в момента, ако не ни се възложи пряко”, каза обаче Иванов. ВиК холдингът още няма такива правомощия, затова трябва да бъде новия Закон за ВиК. Според Хиновкси обаче спасяването на не добре управлявани държавни дружества чрез вдигане на капитала е вредна практика. Изискванията за финансиране от чужди банкови институции, включително Световната банка са много високи, но това е начинът.

Необходимо е налагане на непопулярни мерки и изпокзване на заеми, защото публичните средства не са достатъчни за решаване на проблемите в сектора, аналогично със сектора на енергетиката, подчерта Хиновски. Това обяснява защо 16 дружества имат бизнес планове и предвиждат бунтове в регионите, заради непопулярните мерки, които предлагат. Той попита колко от ВиК дружествата имат активи по-ниски от взетите кредити. Иванов отговори, че все пак има ВиК дружества, които са успели да договорят много добри лихвени проценти от търговските банки, много по-добри отколкото са тези на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) например. Но за разлика от енергийните дружества, водните нямат много активи, защото бяха взети от техните баланси и станаха публични, каза Иванов.

Държавната компания  “Автомагистрали” и сключените

по процедурата “инхаус” поръчки за близо 5 млрд. лева под лупа

Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова беше изслушана и по темата за “Автомагистрали” и раздавани средства към конкретни фирми без ясни правила и процедури, голяма част от които на фирмата “Джамбо 33” за укрепване на свлачища и срутища. По разследване на в. “Капитал” става дума за 40 млн. лева, пример за неясното разпределение на близо 5 млрд. лева. През последните две години държавната компания "Автомагистрали", която попада под шапката на регионалното министерство е сключила договори на принципа "инхаус" за общо 4.6 млрд. лв. с ДДС с пътната агенция. По закон тя не може да използва подизпълнители, но може да сключва договори за наем на механизация, служители, доставки и т.н. с частни компании.

Изслушване за санирането не се състоя, но

председателят на Комисията Мая Манолова разкри три схеми за източване на програмата за енергийна ефективност

Изслушване за санирането не се състоя поради отказа на няколко ключови експерта да се явят и отговор на регионални министър в оставка, че могат да се проверят договорите по общини. Председателят на Комисията Мая Манолова представи три варианта за източване на средства за саниране на подземни части, на фиктивна подмяна на обявени за годни дограми и включване на 10% непредвидени разходи и даде за пример блок в комплекс “Зорница” в Бургас, от който според предоставените от нея данни са били надписани над 486 000 лева. От министерството нямаше никой, който да коментира случая, за пореден път Дани Каназирева от ГЕРБ каза, че в Комисията се правят само внушения и няма никакъв ред по разглеждане на сигналите, който се определя еднолично от председателя й Мая Манолова.

Комисията продължи с изслушване на други сигнали, някои от които на зърнопроизводителят Пламен Стоименов от “Агробел”, който продължи с скандал със зависимостите на бранша от Иван Ангелов на фирма “Градус” и неговите връзки с премиера Бойко Борисов, сигналите на Николай Бареков за злоупотреби в Министерството на отбраната.

След разпускането на Народното събрание (11 май), всички над 100 сигнала, постъпили в Комисията по ревизията ще бъдат предадени на АДФИ, прокуратурата и на служебното правителство на ресорните министерства, увериха депутатите.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща