На БНЕБ се очертава нова силна седмица с поредица подозрителни оферти за електроенергия

Енергетика / България
Георги Велев
1427
article picture alt description

След скандалните търгове, които НЕК беше подготвил през миналата седмица и отмени, и които доведоха до оставки, се задават нови интересни процедури на хоризонта. На 21.06.2019 на интернет страницата на БНЕБ бяха обявени множество търгове, инициирани от КУПУВАЧА с дати на изпълнение седмицата 24 – 28 юни 2019. Силно впечатление прави, че ТЕЦ Марица Изток 2 опитва да продаде тока си за над 130 лв/Мтч, докато купувачите, инициирали търговете, правят планове за покупка под 90 лв/МВтч. Една малка група купувачи подозрително инициират абсолютно еднакви търгове, за еднакви периоди на доставка и еднакви цени.  Трудно е да се повярва, че това е съвпадение и плод на чиста случайност.

Пазар срочни договори е изключително важен, защото на този пазар се осигурява енергия с ясна цена за дълъг период на доставка. Всички индустриални и стопански потребители имат нужда да знаят колко ще им струва енергията за 12 месеца напред, за да могат да калкулират себестойност на продукцията си. Точно този пазарен сегмент – Срочни договори – е мястото, където търговците на ток закупуват ел. енергия, която след това продават на крайни клиенти на твърди цени. Това прави сегмента жизнено важен за функционирането на нормален свободен пазар на ел. енергия. Ако на този сегмент има манипулации от недобросъвестни пазарни играчи, целият свободен пазар в България трайно се дискредитира и обезсмисля.

Много е важно сделките, които се сключват пазарен сегмент Срочни договори, да спазват правилата на прозрачност, конкурентост и недискриминационност. Това означава, че всички сделки, сключени в този сегмент, следва да отразяват справедливи пазарни ценови нива, които са реализирани за широк кръг пазарни участници. Когато се постигат ниски цени, но купувачите победители са само 2-4 „избрани“фирми, а останалите купувачи,  дори даващи по-високи цени, не успяват да купят ел. енергия, говорим за нагласени задкулисно търгове и груба манипулация на пазара.

Важно е свободният пазар да работи по недискриминационни правила, защото обратното означава евтин ток за „избрани“ тарикати и скъп за всички останали, спазващи стриктно правилата. Евтиният ток, когато идва от държавен производител, е повод да се говори за корупция.

Всички тези предпоставки трябва да са изпълнени, за да може наистина да говорим за прозрачност при работата на пазара.

Практиката показва, че скандални покупки са минавали и предишни години през платформите на БНЕБ. През 2017 през платформата за „непрекъсната търговия“, част от пазарен сегмент Срочни договори, се продаде ток за над 100 милиона лв. на „избрани“ купувачи, много под пазарните цени. Един от тези купувачи от 2017 г. е в „групата на просветените“, инициирали сега търгове за покупка.

Търговски участници, случайно видели въпросните търгове, също вероятно ще проявят интерес към „евтиния“ ток, който може да се появи на БНЕБ. Трудно ще им бъде да инициират търг обаче, защото някак „случайно“ почти всички свободни часове за търг (БНЕБ прави търгове на кръгъл час в работно време) са вече заети от няколко купувача.

Вероятният доставчик на този евтин ток се очаква да бъде държавната АЕЦ “Козлодуй“, ако се съди по параметрите на офертите. Ако тези търгове се увенчаят с успех и продавачът е един, за широката публика ще бъде неизвестно кой е той, защото при единствен продавач, правилата на БНЕБ са да не анонсират коя компания е спечелила търговете.

Успешното реализиране на тези поредни „съмнителни“ сделки е проблем поради няколко причини. На първо място държавен производител, ще „подари“ на избрани фирми електроенергия на цени, по-ниски от пазарните, ощетявайки обществения интерес.

Отделно крайните индустриални и стопански потребители ще бъдат дискриминирани, като за едни ще има по-евтин ток, понеже са разбрали за търга по вътрешни канали, а за останалите играчи на пазара ще остане единствено скъпата електроенергия от другите централи. Според експерти това може да се сметне за вид нерегламентирана държавна помощ. Причината е, че търговците на ток се поставят в неравнопоставена позиция, като за едни има евтин ток, за други няма. Това се нарича възпрепятстване на конкуренцията и е наказуемо, стига Комисия за защита на конкуренцията да се сезира и разгледа въпроса.

Подобни търгове дават много лоши сигнали към потребителите на ток на свободния пазар, където се реализира 60% от произведената в България електроенергия– че на либерализирания пазар сделките се правят под масата, особено по-апетитните, а в атмосферата се носи ухание на корупция и раздаване на порции евтин ток на определени потребители. Съществува регламент на Европейският съюз – REMIT, според който тези деяния са наказуеми, включително и със затвор, припомнят специалисти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща