МОСВ разпореди проверка за укриване на информация за замърсяване във Варненското езеро

Климат / България
Рая Лечева
643
article picture alt description

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Проверката трябва да установи и кои са длъжностните лица от ВиК Варна, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи  за констатирани аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС-Аспарухово на 15 януари

Министър Димитров нареди контролните органи до края на седмицата да му докладват за констатациите от проверката, включително за степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, взети от РИОСВ и БДЧР вчера -25.01.2021 г, веднага след получаването на уведомление от община Варна за аварията, коментират в съобщението до медиите от МОСВ.

От община Варна съобщиха, че във връзка с получено уведомление от „ВиК- Варна“ на 15-ти, в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“ е разпоредила на фирма "Хидроремонт ИГ" ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението. Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

Вчера, 25.01.2021 г., е получено уведомление от „Хидроремонт ИГ“ ООД, че при огледа е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.

От „Хидроремонт ИГ“ ООД коментират, че при благоприятни метеорологични условия ще извършат необходимия ремонт на тръбопровода за своя сметка в рамките на 2 работни дни. Община Варна е уведомила за случая РИОСВ - Варна, „ВиК- Варна“, Областна управа - Варна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща