Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста

Икономика / България
3E news
613
article picture alt description

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. 

Прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев поиска от Специализирания съд да остави за постоянно в ареста министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов заради изключително високата обществена опасност на извършеното престъпление. Както е известно, той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Прокуратурата се базира на обвинението за умисъл в резултат на това, че въпреки, че от месечните справки, получавани от екоминистъра от януари 2018 година, е ставало ясно, че водата в язовир „Студена“ драстично спада, е разрешавал промишлено водоподаване към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“.

Според прокурор Ангел Кънев Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества.

Адвокатът на Димов Ина Лулчева, цитирана от информационните агенции и БНР твърди, че клиентът ѝ само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди. Според нея по делото няма доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата в "Студена". Освен това, не Нено Димов, въпреки че подписите под графиците на язовирите е негов, а заместникът му - Красимир Живков е имал преки ангажименти да следи какво е състоянието на язовирите от т.нар. "стратегическа система". 

До септември 2019-а година в справките от ВиК Перник пишело, че няма проблем с нивата на "Студена" и че режимът е средно влажен. През октомври 2019-а той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим. 

В последната си дума пред Специализирания наказателен съд Нено Димов поиска да бъде пуснат от ареста и обясни, че е изпълнявал законосъобразно задълженията си.

Нено Димов беше задържан - първо за 24 часа, а след това и с прокурорско постановление в четвъртък.

Според прокурор Кънев - на свобода той може да попречи на разследването. Напротив - смята адвокат Лулчева - такава опасност няма, защото прокуратурата вече притежава всички документи, свързани с обвинението му, уточнява от своя страна БНР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща