Министър Петкова: Проектите на над 4 600 домакинства по програмата за газификация на жилища са изпълнени

Енергетика / България
Георги Велев
739
article picture alt description

„Интересът към бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмa DESIREE GAS е голям, като подадените заявления до момента в цялата страна са общо 6 753. Проектите на 4 637 домакинства са изцяло завършени“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на запитване на депутати в рамките на днешния парламентарен контрол. Конкретно на въпроса за област Благоевград, министър Петкова уточни, че заявилите интерес са общо 117, от които 72 домакинства вече използват природен газ, а останалите са в процес на изпълнение.

Бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмaтa зa гaзифиĸaция нa жилищa ĸaтo мяpĸa зa eнepгийнa eфeĸтивнocт (DESIREE GAS) ce yвeличaвa oт 20 нa 30% oт дoпycтимитe paзxoди пo пpoeĸтa бeз ДДC и покрива 100% от цената за присъединяване. По този начин собствениците получават над 30% от всички разходи по газификацията, като повечето бенефициенти към момента стигат до максималния допустим размер на гранта – 1200 евро. Тези и други благоприятни промени са в сила от лятото на 2018 г. и са резултат от предприетите действия по предоговаряне на условията с Международен фонд „Козлодуй“ и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Програма DESIREE GAS е отворена от юни 2016 г. а допустимите бенефициенти по нея са всички собственици - физически лица, желаещи да преминат от дърва, въглища, ток или нафта на природен газ. Крайният срок за подаване на заявления за газификация е до юни 2020 г. Министър Петкова подчерта, че при наличие на интерес и изчерпване на финансовия ресурс съществува възможност да бъдат осигурени допълнителни средства.

Програма „Дезире“ се финансира от Международен фонд „Козлодуй“, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие и се изпълнява от Министерството на енергетиката. Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на дома си, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на около 10 000 домакинства.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща