Министър Петкова: Не е имало натиск за освобождаване на бившия директор на НЕК Петър Илиев

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
221
article picture alt description

Не е имало натиск за освобождаване на бившия директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев. Това е изцяло управленско решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ), коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът припомни, че Петър Илиев е поел управлението на НЕК през 2014 г., когато компанията бе в много тежко финансово състояние. Тя допълни, че министерството и електрическата компания заедно са предприели действия за стабилизиране и „днес тя е в много по-добро“ финансово състояние.

Мандатът на Петър Илиев (като шeф на НЕК и на поста в БЕХ) изтече на 5 август, каза Петкова и обясни, че това е изцяло управленско решение. Министърът в коментар на запис от изказване на бившия шеф на електрическата компания за оказван натиск за отстраняването му от страна на търговци и висшестоящи,  отрече да е имало такъв. Не знам какво има предвид под висшестоящи, но никога от страна на министерството, от страна на БЕХ не е мало натиск, директорите на компаниите винаги са имали свобода за осъществяване на управлението, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова бе категорична, че върху нея не е оказван натиск и от страна на работодателските организации за отстраняването на Петър Илиев. Припомняме, че по-рано при освобождаването си бившият шеф на електрическата компания допусна и то не за пръв път, че е неудобен, както за търговците на ток, така и за работодателите, а по-късно причисли към тях и управляващите.

Министърът от своя страна каза, че работи добре с работодателските организации, въпреки че преди е имало известно напрежение. Натиск не е имало, ние сме в непрекъснат диалог с бизнеса. Работата на правителството е да създава добри условия за работата на бизнеса, не се е настоявало за отстраняване на Петър Илиев. Това е решение на БЕХ, категорична бе Петкова.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща