Министър Петкова: Всеки, който разполага с информация за нередности на пазара на електроенергия, може да сезира КЕВР

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
224
article picture alt description

Въпреки че лятото е в разгара си, очевидно предизборната кампания, свързана с местните избори също е в своята пикова фаза. Колегите от БСП днес дадоха една пресконференция с аргументи, че ще ви запознаят с едни страхотни абсурди в сектор енергетика. Нещо повече, че „такова управление в енергетиката няма“. Мисля, че колегите имат доста къса памет, каза министъра, като припомни състоянието на енергетиката по време на управлението на БСП, когато дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) бе достигнал 800 млн. лв., а секторът буквално не работеше.

„Ще припомня само няколко числа – ноември 2014 г., когато нашето правителство пое управлението на страната и по-конкретно, когато стъпихме в министерство на енергетиката, ситуацията в сектора беше наистина много тежка. Само ще припомня, че дефицитът в НЕК бе 800 милиона, междуфирмената задлъжнялост бе стотици милиони, задълженията към двете американски централи бяха достигнали застрашителни размери. Съответно неразплащането в системата беше наистина изключително сериозен проблем и наистина блокираше работата в сектора“, каза Петкова.

Енергийният министър припомни и предприетите стъпки с цел „оздравяване на системата“ – спешни промени в Закона за енергетиката, създаването на Фонд сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Отделно от това бяха направени и сериозни промени с цел стабилизиране на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), допълни министъра.

В коментар на твърдението на БСП на днешната пресконференция, че цените на електроенергията в България през трите летни месеца – юни, юли и август са били най-високи, Петкова излезе с конкретни данни, но в същото време припомни, че става въпрос за либерализиран пазар, при който цената на електрическата енергия се определя на база на търсене и предлагане. „Това, което ние направихме беше да създадем борса за търговия с електрическа енергия, като стремеж това да е една от основните стъпки за либерализацията на пазара, за развитието на сектора на пазарни основи“.

За пореден път през последните няколко месеца, но този път специално заради БСП министърът на енергетиката обясни, че дружествата от държавната енергетика имат една основна цел – първо да предоставят електроенергията за бита и малкия бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение и от друга страна – да осигурят по делото БЕХ/електричество необходимите количества електроенергия за свободния пазар, въз основа на договорката с Европейската комисия от 2015 г. (При влизане на наказателната процедура по това дело, ако не бе споразумението страната ни трябваше да плати 600 млн. евро). В тази връзка един от ангажиментите е държавните дружества производители на електроенергия да предоставят ежедневно на БНЕБ на малко над 600 МВтч по цена от 44 лв. за MWh. „Този ангажимент се изпълнява стриктно, като количествата електроенергия растат и към 2020 г. – 2021 г. ще достигат 800 мегавата на час“, припомни министърът. Всички останали количества от държавните дружества се предлагат на различните платформи на енергийната борса и не се продават по друг начин различен от Закона за енергетиката, бе категорична Петкова.

В допълнение тя направи и кратка статистическа справка за цените на българската енергийна борса и на двете съседни – румънската и унгарската за юни-август. Средната цена на БНЕБ за периода юни - август (предвид днешната търговия на „Ден напред“) е била 48 евро и 59 евроцента. Средната цена на румънската борса за юни – август е 49 евро 86 евроцента, на унгарската борса – 50 евро и 14 евроцента.

На база на официалните данни, министърът посочи, че от 1 август до 23 август министърът посочи, че само на 9 август цената  е била по-висока от тази на съседните борси.  В България тя  е била 124 лева и 62 ст. (базова), а на румънската и унгарската – 111 лв. и 46 ст. По-висока е стойността на електроенергията на двете борси и с ден за доставка 23 август, коментира министърът на база на изнесените данни и заяви, че когато се говори трябва да се гледат фактите.

По отношение на твърдението, че „държавните мощности са излезли в почивка и се дава възможност на други участници да продават своята електроенергия на високи цени“, министърът обясни, че в случая става въпрос за планови годишни ремонти, а не за почивки. Тук говорим и за АЕЦ „Козлодуй“ и за ТЕЦ „Марица Изток 2“, заяви Петкова, допълвайки, че от това зависи енергийната сигурност на страната.

Министърът на енергетиката коментира и искането на БСП „американските централи да бъдат вкарани в норми“. Това е една много добра тема, но ще си позволя да припомня само един факт от 27 май 2014 г. , когато с едно свое решение бившата ДКЕВР определя, че цените на двете американски централи ще бъдат намалени съответно с 20 и 30  процента, но забележете, НЕК ще продължи да изкупува електрическата енергия по старите цени, докато не бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори. В резултат на това действие, в резултат на този популизъм да бъде намалена цената на електрическата енергия по този начин НЕК генерира дефицит от над 200 млн. лв.“, каза министърът. Това, когато става въпрос за вкарване в норма на определен тип мощности, допълни тя. Разбира се, Петкова не подмина и фактите, свързани с предоговарянето на дългосрочните договори с двете американски централи и ефекта от това.

Министърът продължи и с директните обвинения на БСП по отношение на търговците на ток и индиректно с бизнесмена Христо Ковачки. „По отношение на цените на електрическата енергия, предлагана от определени търговци, колегите казват, че се е достигнало до цени от 180 лв. на МВтч. Тук искам да кажа, че цялото количество електрическа енергия, всички производители са длъжни да продават на БНЕБ. Всеки един, който има съмнение по отношение на пазарните участници в този процес е длъжен да сезира КЕВР“, заяви министърът, припомняйки правата й по REMIT. „Призовавам колегите от БСП, ако имат такава информация да бъдат така добри да я предоставят там, където трябва, както направихме ние“, каза Петкова. Както е известно на трети юли тази година министърът сезира КЕВР КЗК във връзка със сериозната флуктуация на БНЕБ.

Въпросът с концесиите в частност за въглищните централи и по-точно цитиран от тях „определен концесионер със задължения за милиони“ (Христо Ковачки) също получи коментар от страна на енергийния министър. „Тук искам да отворя една скоба и да кажа, че в министерство на енергетиката има разбира се подробни данни, анализи, които се водят за всички концесии, сред които и въглищните. Това, което трябва да се припомни на колегите от БСП, може би са забравили, много време мина: всички въглищни концесии са предоставени с решение на Министерски съвет в периода от 2002 г. до 2007 година включително“.

„Така че в рамките на тези концесии, в рамките на тези концесионни договори са определени сроковете на концесията, площите на концесията, концесионното възнаграждение и всички останали клаузи“, каза Петкова и допълни, че през 2014 г. е имало доста сериозни задължения „по един концесионен договор“, но са били положени усилия от БСП по време на тяхното управление да бъдат събрани (4 млн. лв.), но безуспешно, обясни министърът, като не подмина фактът, че са събрани от правителството на ГЕРБ.

Министърът коментира и нападките от страна на БСП по отношение на процедурата за АЕЦ „Белене“ , като защити тезата за прозрачност и обясни, че стратегическия инвеститор ще решава с кой да работи. Петкова не приема и тезата на БСП за износа на електроенергия.  

Изказванията, че произвеждаме електроенергия, която продаваме евтино в Гърция, противоречат на принципите на ЕК за общ пазар, коментира в заключение Петкова друго обвинение от страна на БСП.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща