Министър Петкова: Парламентът ще вземе решение за бъдещето на АЕЦ „Белене“

Енергетика / България
3E news
986
article picture alt description

Каквото решение се вземе за АЕЦ „Белене“ то ще е на българския парламент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов за приоритетите на страната ни в областта на ядрената енергетика и бъдещето на АЕЦ „Белене“.  "Както вие отбелязахте и всъщност вашият въпрос е каква е стратегията на България в областта на ядрената енергетика. Документът, в който тази статегия е заложена, това е Интегрираният план климат - енергетика", припомни министър Петкова. В този план там ясно е посочено, че на България са й неободими 2000 мегавата базова ядрена мощност.

"В проекта на енергийна стратегия, която сме разработили и която е представена в парламента ,също много ясно е посочено, че това, което ще е неободимо на България е нова ядрена мощност 2000 мегавата.

Що се отнася до конкретиката по отношение на АЕЦ "Белене", това, което мога да випредставя е следното: Вие правилно отбелязате, че решението на Народното събрание е факт и в него ясно е посочена каква е волята на българския парламент. Каквото решение се вземе оттук нататък, то ще е решение на българския парламент“, обясни в отговора си до депутата министър Петкова.

Експерти са категорични в изготвения вече доклад, че няма технически пречки наличното оборудване да се използва за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Към момента работна група работи по финансово-икономическия анализ. Когато той бъде готов, ще бъде представен на Народното събрание и ще се вземе финалното решение, каза Петкова. По нейните думи разходите за АЕЦ "Белене" от 2006-та година насам са приблизително 3 млрд. лв.

След решението на Народното събрание от юни 2018 г. за проекта, през 2019 г. настъпиха определени обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". След близо 5 годишна съдебна сага, Върховният административен съд се произнесе с окончателно решение, че ОВОС-ът, свързан с площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", е законосъобразен, и от април 2019 г. той е в сила., обясни Петкова. В резултат на това решение, е последвало и решение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която през 2020 г. е одобрила втората площадка за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Правителството е взело решение, на база на което да се възложи БЕХ да влезе в преговори с американски компании, лидери в областта на ядрената енергетика, за да се намери най-добрият начин за оползотворяване на площадката, с която разполагаме, вече наличния ОВОС и разрешението, което АЯР е предоставила.

Петкова уточни, че ОВОС-ът съдържа три одобрени технологии - първата е технологията за оборудването за проекта АЕЦ "Белене", втората технология е американската, а третата - руска. В рамките на трите технологии трябва да се търси решение за максимално оползотворяване на площадката в Козлодуй и наличното оборудване.

Малко по-рано днес стана ясно, че до юни тази година правителството ще решава дали оборудването за АЕЦ „Белене“ може да бъде използвано за строежа на нов блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Не бих казала, че това е завой в политиката, но настъпиха обстоятелства, на които трябва да се реагира максимално бързо. Затова тръгнахме да анализираме този вариант и се прави анализ на финансовия и икономическия ефект от такъв вариант след като се направи анализ на европейското законодателство", заяви пред националната телевизия енергийният министър.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща