Министър Петкова: Пазарите „Ден напред“ на България, Гърция и Румъния ще се обединят в следващи месеци

Енергетика / България
3E news
916
article picture alt description

Интензивно се работи за пазарните обединения на електроенергия, отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол на поставен по тази тема въпрос. През ноември 2019 г. успешно са се обединили пазарите на електроенергия на българо-румънска граница в сегмента "в рамките на деня", припомни министър Петкова. Тя добави, че в края на 2021 г. се очаква да започне работата и на пазарното обединение "в рамките на деня" и на българо-гръцка граница.

В сегмент "Ден напред" се работи по активно по три проекта за пазарна интеграция, допълни енергийният министър. Това са проект за пазарно обединение в сегмент "Ден напред" между България и Гърция, който се очаква да заработи през май тази година. Проектът вече е във финална фаза на развитие. Проектът за пазарно обединение между България и Румъния се очаква да заработи през август 2021 г. В момента участващите преносни и пазарни оператори изготвят подробен план за тестване на системата. Проектът за пазарно обединение между България и Република Северна Македония се очаква да бъде въведен в експлоатация най-рано през първото тримесечие на 2022 г.

"Това са проекти, които са от изключителна важност за българската електроенергийна система", изтъкна Теменужка Петкова. По думите й те са пряко свързани с гарантиране на сигурността на доставките на електрическа енергия за българските потребители и с това България да се интегрира час по-скоро към общия европейски пазар.


Вижте още:

Теменужка Петкова: ЕСО изгражда 465 км електропроводи за 490 млн. лв.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща