Министър Петков на форум на ББР: Инициативата „Три морета“ трябва да се фокусира към инвестиции в дигиталната инфраструктура и стартъпите

Икономика / България
3E news
939
article picture alt description

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата „Три морета“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, организирана от Българска банка за развитие (ББР).

Той подчерта, че 12 държави-членки на ЕС, участващи в „Три морета“  представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която, по думите му, има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура.  Това  ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

 Министър Петков изрази мнение, че фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В тази връзка, той сподели, че е провел разговор с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) с молба да насочат усилията си върху малките и средни фирми и да им са даде възможност те да решат кои са секторите, с които искат да се кооперират и да правят бизнес. „Координацията е не само необходима, тя ще изведе потенциала на региона на нивото, на което трябва да бъде“, изтъкна той.

В заключение икономическият министър каза, че очаква в края на тази дискусия да има реални резултати и постигнати цели, съобщават от икономическото министерство.

Видео-участие във форума взе и президентът Румен Радев, който също акцентира връху сериозния потенциал за икономически растеж, който има в региона. Вложенията в дигитална, транспортна и енергийна инфраструктура са важна част от развитието на устойчив пазар тук.

Според президента Радев Япония, Южна Корея и Катар са държави, които също могат да се включват в инициативата "Три морета". "Имаше предложение от България Гърция да се включи като гост на срещата на върха по инициативата в София. Трябва да гарантираме свързаността север-юг. Българската и гръцката граници се пресичат от редица проекти. И сега можем да се възползваме от гръцките газови терминали”, смята Радев. По думите му друг важен приоритет за страната ни ще бъде да се мисли отвъд следващите 20-30 години, когато ще сме готови с нови пътища, цифрова и енергийна инфраструктура.

Какви проекти ще бъдат финансирани?

"Може да има връзка между проектите по Плана за възстановяване на България и тези по инициативата "Три морета", особено ако са за инфраструктура". Това заяви Джо Филипс, директор - инвестиции на Инвестиционния фонд "Три морета" и представител на Amber Infrastructure Group - инвестиционният съветник на 3SIIF.

"Без съмнение нашият инвестиционен фонд и този на ЕС се допълват. Нашата инициатива има за цел да подсили инициативите на ЕС, за да се преодолеят различията между Централна и Източна Европа и Западна Европа по отношение на инфраструктурата", каза още Джо Филипс. 

В този контекст София Касидова, съветник на УС на ББР по инициативата заяви, че Фондът "Три морета", не е голям, но е свързан с фонда на ЕС.

"Българска банка за развитие, която е акционер в Инвестиционен фонд "Три морета", е стабилна, искаме бизнесът да се придвижи към новите стандарти на управление, насърчаваме компаниите да се присъединяват към различни инструменти като фонда, каза тя.

Целта ни е да финансираме търговски проекти, които може да са публични, но може и да са частни. Като банкери смятаме, че такива възможности за капиталова инфраструктура са отлични, заяви още Касидова. 

"Също така и използването на частен капитал не е нещо лошо, напротив - може да има допълняемост на финансирането с него", допълни Джо Филипс.

Главният икономист на ББР Илия Лингорски също подчерта, че най-важният въпрос е как да се допълва финансирането - европейско, национално и това по инициативата.

"Защо да не помислим за обединим всички планове за възстановяване - свързаност със зеления пакт на ЕС", предложи Лингорски.

89 са приоритетните проекти на 12-те държави 

Те са обща стойност 85 милиарда евро, каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Инвестициите, предвидени по инициативата "Три морета", вече са за над 1 трилион евро. Инвеститорите досега са Полската банка за развитие, банка от Румъния и банки от още 7 държави. Търсят се и инвестиции от частния сектор, каза Георгиев. По думите му 12% от проектите са или приключени или активно действащи, 62 на сто от тях предстои да бъдат активизирани. Най-много са проектите, свързани с транспорта, на второ място е енергетиката, около 20% са проектите в дигиталната сфера. Румения, Чехия и България са най-активни в създаването на групови проекти между няколко държави, допълни той.

Инициативата "Три морета" е проект на 12 европейски държави: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република. По време на срещата на високо равнище в Букурещ през 2018 г. беше решено да се създаде Инвестиционен фонд към нея, който да финансира одобрените проекти, предложени от страните-участнички. Очакваният целеви размер на фонда със седалище Люксембург е 3-5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции и други.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща