Министър Личев отмени решението за прекратяване на процедурата по ОВОС за трасето през прохода Петрохан

Климат / България
3E news
813
article picture alt description

Министърът на околната среда и водите Асен Личев днес оттегли решението си, с което на 31 май бе прекратена процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за проекта на Агенция "Пътна инфраструктура" за тунел под Петрохан. В мотивите за оттеглянето, служебният министър посочва, че е необходимо да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства от значение за случая и да се обсъдят възраженията и обясненията на заинтересованите граждани и организации. 

Според изискванията на нормативната уредба АПИ трябва да предостави допълнителна информация и документи на проучените варианти за трасе.

Министърът очевидно е вникнал в аргументите и това е най- доброто решение, коментира също и председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков, цитиран от БНР, който вчера внесе в Административния съд жалба срещу спирането на процедурата за оценка на въздействие на околната среда за тунел под Петрохан. По този начин няма да има забавяне във възможната реализация на процедурите за проекта, допълни Миков. 

Тунелът се предвижда да е част от европейския път Е-79, който свързва Централна Европа, през Румъния и България, с Гърция и Солунското пристанище. Трасето е и част от международен коридор номер 4 и е от особена важност, защото минава само през държави членки на Европейският съюз и заобикаля Сърбия и Северна Македония.

Освен, че тунела ще скъсява пътя Видин – София, той намалява и времето за пътуване на тировете до границата с Гърция. Именно заради стратегическото значение на коридора, преди години се построи вторият мост над река Дунав -  Видин/Калафат. Тунелът под Петрохан има огромно значение и за развитието на най-изостаналия район в цяла Европа - българският Северозапад. От десетилетие хората протестират и искат тунела, защото той е надежда за бизнес и туризъм в региона. Той би улеснил достъпа до туристическите дестинации в Западна стара планина и възможностите около термалните извори във Вършец, Белограчишките скали, пещерите Магура и Венец, както и десетки други забележителности.

АПИ съгласуват три варианта с екоминистерството. Трите варианта следват трасето на съществуващия път София- Петрохан-Берковица-Монатана-Лом. Изключение са обходът на Костинброд, който ще е нов, обходът на с. Бучин проход и последващото преминаване на прохода Петрохан. След село Гинци са разработени варианти за тунелно преминаване на останалата част от прохода. Така ще се скъси разстоянието между столицата и Монтана с 46 км. Към момента няма яснота за финансирането на проекта, за който ще е трудно да се осигурят европейски средства и трябва да бъде финансиран от националния бюджет, със заем или публично-частно партньорство.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща