Министър Караниколов и китайския вицепремиер Ху Чунхуа обсъдиха икономическото сътрудничество

Само за първото тримесечие на 2019 г. стокообменът с Китай бележи ръст от 11% и достига 683 млн. щ.д.

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
574
article picture alt description

Министърът на икономиката Емил Караниколов и вицепремиера на Китай Ху Чунхуа обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете държави по време на среща в Нинбо, където се провежда ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат 17+1. Икономическият министър подчерта, че България подкрепя и активно допринася за развитието на Инициативата за сътрудничество между ЦИЕ и Китай във формат „17+1“. Китайският вицепремиер посети българския щанд и само на още две страни от ЦИЕ на Изложението, на което близо 20 български компании представят своите продукти.

Министър Караниколов каза, че сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства през последните години. „Тенденцията продължава, като само за първото тримесечие на 2019 г. стокообменът бележи ръст от 11% и достига 683.2 млн. щ.д., в сравнение с първите три месеца на предходната година“, допълни той. По думите му българският износ за Китай през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво, а за периода януари-март 2019 г. възлиза на 240.6 млн. щ.д. и бележи ръст от 16.1% спрямо I-III 2018 г.

По време на визитата си в Китай икономическият министър посети и Шанхай, където проведе среща с ръководството на Шанхайския борд за развитие на чуждестранните инвестиции. На срещата Караниколов се договори с домакините да рекламират България и да промотират български компании и стоки на шанхайските инвеститори.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща