Министър Борисов: От началото на годината са сертифицирани инвестиции за близо 750 млн.лв.

23 млн.лв. инвестира компания от хранително-вкусовата промишленост в шоколадовата си фабрика в София

Икономика / България
3E news
420
article picture alt description

От началото на годината сме сертифицирали проекти за инвестиции за близо 750 млн.лв. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на онлайн събитие, на което бе обявена новата инвестиция за 23 млн.лв. на „Нестле България“ в шоколадовата фабрика в София. Проектът на компанията ще получи и сертификат за инвестиция клас „А“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Борисов посочи, че инвестицията на „Нестле“ е поредното доказателство, че българската икономика работи и бизнес климатът е добър и по време на криза, като подчерта , че това е оценката на редица международни институции като МВФ и кредитните агенции.

Той благодари на компанията за това, че са социално отговорни и продължават да инвестират в страната. По думите му това показва доброто сътрудничество между бизнеса и държавата. Икономическият министър изтъкна, че отбелязваме 4,3% ръст в структурата на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие спрямо второто. „България продължава да бъде на първите места в ЕС по макроикономическа и финансова стабилност“, допълни той.

На виртуалното събитие „Нестле България“ представи модерна роботизирана поточна линия за опаковане на продукцията. С внедряването на нововъведението компанията показва дългосрочния си ангажимент на стратегически инвеститор за българската икономика в сектора на храни и напитки.

„Новата роботизирана поточна линия ще позволи производството във фабриката на Нестле да бъде по-бързо и ефективно. Инвестирахме в новата производствена линия за KitKat с цел модернизиране на технологиите, така че да произвеждаме още по-иновативни шоколадови барчета“, заяви директорът на фабриката Сара Вуйтене.

В онлайн събитието се включиха изпълнителния директор на Нестле България Петър Стоилов, мениджъра на фабриката Сара Вуйтене и мениджър комуникации „Югоизточен пазар“ Нели Ангелова, посланикът на конфедерация Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен и представители на Столична община - Дончо Барбалов (зам.-кмет по направление "Финанси и здравеопазване") и Димитринка Димитрова (директор дирекция "Икономика и търговска дейност").На него присъстваха още и председателят на управителния съвет на Българо-швейцарската търговска камара Бони Бонев и Маджиде Ахмедова – И.Д. Директор на Българска агенция за инвестиции.

 

Във фабриката на Нестле са ангажирани 571 служители със среден професионален стаж от 14 години. Тя е един от петте компетентни центъра за производството на KitKat – за иновации и реновации в продукта за регион Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Във фабриката се произвеждат 16 000 тона или 470 милиона консуматорски единици продукта годишно. Всички продукти за произведени със 100% българско брашно от български производители. На ден само се приготвят и опаковат 2 100 000 шоколадови десерта KitKat Chunky или 756 бройки в минута. Продуктите се изнасят за други 35 пазара в света, сред които Южна Корея, Сингапур, Мексико, Катар, Южна Африка и Карибските острови.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща