Мая Манолова: Ще подкрепим правителство на промяната, без дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Енергетика / България
3E news
444
article picture alt description

Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и на ДПС. Не сме кандидати за постове. Това заяви Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ по време на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство. Манолова допълни, че в случай на политически инженеринг няма проблем да се върнат на площадите откъдето са дошли. Тя се аргументира също така, че при участието на тези две партии България се е превърнала в най-бедната страна. 

„Този модел обслужва частни интереси и приятелски кръгове. Такова участие не би било неприемливо и ние ще се съобразим с това. Бихме подкрепили правителство с участието на формациите на протеста и водени от „Има такъв народ“, заяви тя.  

Манолова изрази удовлетворение, че „партия от партиите на промяната поема отговорност за съставяне на правителство“ и допълни, че такова е и очакването на българските граждани – за кабинет, който да се заеме с проблемите на хората. 

„Ще подкрепим кабинет с дневния ред, съвпадащ с този на българските граждани. Приоритетите ни на първо място са свързани с доходите, с преизчисляването на пенсиите, подкрепа към децата и семействата, към най-уязвимите. Ще настояваме за компенсации на малкия бизнес за първото затваряне след COVID кризата“, заяви Манолова. По думите й приоритет е и дълбоката съдебна реформа и по това имат единодушие с другите партии на промяната. 

„Смятаме да предложим законодателни промени, които да дадат възможност за ревизиране на високите сметки за ток и парно, както и ревизия на управлението на ГЕРБ“, допълни още Мая Манолова. Тя призова партиите да загърбят партийните си интереси, за да се състави кабинет и в същото време добави, че от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да допуснат да бъдат притискани. „Няма да допуснем да се извиват ръце, да се натискат и се шантажират участниците в следващия кабинет и мнозинство от порядъка на конструкция на „златния пръст“. Ще настояваме всички решения в парламента да се взимат публично“, заяви тя. 

Преди това в началото на консултациите президентът Радев подчерта, че формулата, която се очертава за съставяне на правителство по формулата не като коалиция, а като съгласие с приоритети е без аналог в българската парламентарна практика. Според него трябва да се намери верният диалог, конструктивният дух на предстоящите разговори. 

„Важното и положителното е, че предлаганата формула позволява на всяка партия да тежи не толкова с броя на депутатите си, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната, икономическата криза за демонтаж на порочния управленски модел, с бедността и неравенствата. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща