Мащабен графит на символа на българската природозащита брадатия лешояд вече ще посреща гостите на Пловдив

Графитът, изобразен по проект на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС, покрива площ от над 100 кв. м. на сграда на EVN България

Енергетика / България
3E news
450
article picture alt description

Готов е мащабният графит в Пловдив на символа на българската природозащита - брадатия лешояд. Мястото на графита е фасадата на сграда на EVN Топлофикация, разположена на бул. „Васил Левски“ 236, който е главният вход към града от магистрала „Тракия“. Изображението се реализира по проект "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС.

Брадатият лешояд е величествена птица, достигайки близо 3 метра размах на крилата и с изключително атрактивно оперение. Той е една от най-красивите птици в Европа и обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000. Брадатият лешояд се счита за изчезнал от страната ни вид.

EVN България подпомага усилията на „Зелени Балкани“ за завръщането на вида в страната, като изпълнява проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи от електроразпределителната мрежа.

Графитът е дело на художници от студио „140 идеи“ - едни от известните графити-артисти в България. Той е с размери 15 / 7 метра, което е площ над 100 кв. м. За неговото изрисуване е използвана специализирана фасадна боя, специално предназначена за външни условия. Боята е устойчива на взаимодействията на околната страна. Техниката използвана в реализация на стенописа е традиционна за монументалната живопис. Цветовете са съобразени с това да контрастират на околните сгради, но същевременно са хармонични на небето - естествения хабитат на брадатия лешояд. Реализацията на проекта отне 7 календарни дни.

По същите дейности до момента EVN съдейства  на художниците от студио „140 идеи”  за изобразяването и на графит на белошипа ветрушка на фасадата на училище в Свиленград.

Съвместните дейности на EVN и „Зелени Балкани“ следват дългогодишното сътрудничество между двете организации в дейности за защита на околната среда.

Видео от изобразяването на графита:

https://www.youtube.com/watch?v=beuduxg4dPg

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща