„Малките“ търговци и превозвачи на горива остават в протестна готовност

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
589
article picture alt description

Търговците и превозвачите на горива "на дребно" остават в протестна готовност въпреки отлагането на Закона за горивата с шест месеца. „Управителният съвет на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива решихме да преминем отново в протестна готовност“, съобщи на пресконференция говорителят Симо Симов. Според т. нар. „малки търговци и превозвачи“  в този си вид законът не постига нито една от поставените цели – нито преборването на сивата икономика, нито попълването на бюджета, заявиха от националното сдружение на "малките" в сектора. Те обявиха позицията си  облечени в жълти жилетки. В същото време уточниха, че нямат намерение да свалят правителството, но се заканиха да информират главния прокурор и поискаха вносителят на закона Емил Димитров да понесе отговорност. Нещо повече според Симов Законът за горивата няма да пребори сивата икономика, а от него в бюджета няма да влезе и стотинка.

Преди две седмици под натиска на облечените с „жълти жилетки“ собственици на малки бензиностанции  Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход    , получил популярност като Закон за горивата бе отложен за срок от 6 месеца първо от правителството, а после и от парламента. Очаква се тази седмица предложенията за промени в Закона за горивата да бъдат формулирани по-ясно.

Логично е Законът за горивата да се върне за поправка, но проблемите се коренят в Закона за акцизите. Това коментира пък по-рано днес пред БНР икономическият анализатор от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев.


„Законът има много големи проблеми“, каза той, като изрази съгласие  с критиките на малките търговци за финансови изисквания към тях и дори ги определи като ненужни.  Особено в сектора на горивата в България, където по принцип имаме проблеми с конкуренцията, добавянето и завишаването на подобни изисквания само ще влоши ситуацията и ще навреди в крайна сметка не само на самите малки търговци, но и на потребителите, защото ще направи цените на пазара по-малко гъвкави“, обясни той в ефира на БНР.


Според него начинът, по който се прави опит да се приравнят правилата за всички, ще направи така, че голяма част от пазара ще бъде „избутана“.
„Създават се правила от големите, които са удобни за тях, които приравняват правилата, но го правят към техния стандарт, което вреди на малките производители. По-логично е правилата и за големите да бъдат приравнени до нивото на малките, за да не се случва така, че да се ограничава конкуренцията. Т.е. не да се налагат нови правила, а по-скоро да се съкращават“.


Проблемът на пазара според икономистът е по-скоро той е в Закона за акцизите и данъчните складове. Регулациите в Закона за горивата не са толкова важни, но те само ще утежнят положението, смята Вулджев.


Припомняме, че според експерти т.нар. малки бензиностанции не би трябвало да имат проблем със средствата за регистрация, изисквана по Закона за горивата, тъй като изчисленията сочат с пъти по-висока печалба от регистрираната отчетност.

Министерски съвет на 9 януари предложи на Народното събрание да отложи срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Предложението бе той да започне да действа от 1 юли, а не от 28 януари. Срещу закона се обявиха от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ), които дори привидяха  фалит на дребните фирми в бранша прогнозираха, че  така на пазара ще настъпи монопол на няколко големи компании. От НСТПГ заявиха, че подготвят безсрочни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че да стане в интерес на потребителите и икономиката. Ден преди искането за отлагане от правителството, на 8 януари и омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Тя се мотивира с това, че се нанася удар върху малките търговци и превозвачи на горива, както и срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монопола.


Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация дори напусна КРИБ заради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона. Отлагането на закона е „опит да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент“. Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в сектора, смятат от БПГА. Те са категоричен, че с този закон трябва да се сложи ред в сектора, а работата на работната група е да изчисти всички недоразумения.


Още по време на подготвянето на закона хора от една и съща парламентарна група стигнаха до обвинения за лобистки текстове.  


Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.


На 17 януари с гласовете на народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата взе решение да отложи с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща