"Локхийд Мартин" приветства решението на българското правителство да одобри сделката за 8 изтребителя F-16 Блок 70

Икономика / България
Галина Александрова
510
article picture alt description

„Локхийд Мартин приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес“. Това заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

„Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност“, подчертава Нилсън в в изявление по повод решението на българското правителство днес да одобри сделката за закупуване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70.

Министерският съвет прие на редовното си заседание в сряда доклад, подписан от 4 министри, както и проектите за договори за доставката на американските изтребители. Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише 4 договора, обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Първият договор е за доставката на изтребителите F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае боеприпасите за самолета; третият – ракетите въздух, въздух и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление.

„В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален”, каза Запрянов.

Цената на договора е 1,256 млрд. долара, съобщи той.

България може да получи отстъпка за около 60 милиона долара от тази сума. „В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. долара допълнително”, добави Запрянов.

„Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от Американския конгрес реално цената, която ще заплати България, ще падне с тези милиони долари, което на практика ще доведе до цена под 1,2 млрд.”, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че е необходима ратификация от парламента, което е съпътствано с приемане на промени в бюджета. Следващата седмица предложенията трябва да влезат в комисията по отбрана и след това в пленарна зала.

До 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди, заяви Запрянов. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев заяви, че има уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на ВВС няма да спре преговорните процеси за другите два проекта – за бойната машина на пехотата и проекта на ВМС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща