Липсата на финансиране е пречка Златоград да се отоплява с геотермалните си води

Над 18 млн. лева са необходими за цялостния проект общината да замени отоплението на течни и твърди горива и да използва ресурса за балнеолечение

Климат / България
Рая Лечева
1242
article picture alt description

Златоград  също е сред градовете с показатели над нормата на фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух. Затова започва да реализира няколко проекта за повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради, съобщи заместник-кметът на Златоград Елмира Пехливанова. Целта на проектите е да се намали крайното енергийно потребление в сградите, което да понижи количеството на отделяните парникови газове и по-конкретно на въглеродния диоксид (СО2) в атмосферата. Въпреки потенциала за природосъобразен начин на живот, с който разполага Златоград, все още голяма част от жилищата са енергийно неефективни и се отопляват на твърдо гориво, което увеличава замърсяването на въздуха и околната среда.

През последните пет години са обновени 4 сгради на държавната администрация, 48 многофамилни жилищни сгради, въведени са изцяло или частично мерки за повишаване на енергийната ефективност във всички училища и детски градини на територията на общината. Но все още се отчита замърсяване с прахови частици през зимните месеци, допълни заместник-кметът на Златоград.

За решаване на този проблем и за постигането на политиките за справяне с климатичните промени и усилията за опазване на околната среда, е необходимо да се работи за допълнително повишаване на енергийната ефективност в сградите, които успешно да се надградят с мерки за оползотворяване на възобновяема енергия, коментира още Пехливанова.

Неответствие межу възможности и реалност- водата на Златоград още е под земята

И ако други градове нямат особена алтернатива в момента, Златоград може да използва възможностите на геотермалните си извори за отопление на града, а по този начин да намали отделянето на фини прахови частици, резултат от горенето от печките на твърдо и течно гориво.

Според екоминистерството находища- „Сандански“, „Велинград- Каменица“, „Драгиново“, „Симитли“, „Рупите- м.Кожух“, „Благоевград“, „Сапарева баня“, „Стралджа“, „Левуново“, „Ерма река“ са примери за ефективното използване на геотермална енергия на минералните води са. От тези  находища са предоставени права за ползване на минерална вода, за отопление и оранжерийно производство. Но каква е истината, за реализирането на тези възможности пречка се явява липсата на системно финансиране.

Градът разполага с неизчерпаемо богатство, което не може да използва заради липсата на финансиране на своя проект. Хидротермалната система е открита през 1959 г. и включва две обособени, но спрегнати находища – “Ерма река” (Република България) и “Термес” (Република Гърция). От сондажите, минералната вода излиза на повърхността с температура до 90 C.

Историята на проекта започва през 2009 г. с пари от ПУДООС и досега не е завършен

Цялостният проектът включва изграждане на водовземно съоръжение и провеждане на хидроложки изпитания за малко над 3 млн. лева. Вторият обект е за изграждане на външен топлопровод от водовземно съоръжение до геотермалната  централа в Златоград включва изграждане на тръбопровод с 13 500 м дължина с монтаж на контролно-измервателна апаратура, чиято индикативна цена по оценки на общината е близо 16 млн. лева. Третият обект е свързан с изграждането на геотермалната централа, което се оценява на 655 224 лева. Последният четвърти подобект е изграждане на градска топлопреносна мрежа и абонатни станции до 8 обществени сгради, детски градини, училища, читалището, болницата и общинската администрация. Като оценката на проекта е за 2,8 млн. лева.

Изпълнението на най-значимия за община Златоград, проект започва през 2009 г. със средства от Държавния бюджет, разказва заместник-кметът. С  осигуреното финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) от над 3 млн. лева е изпълнен първият подобект от проекта. Със средствата от Държавния бюджет е изпълнено частично строителство за трети подобект за изграждане на геотермална централа и четвърти подобект за изграждане на градска топлопреносна мрежа и абонатни станции до 8 обществени сгради.

В момента Община Златоград търси възможности за завършване на обект „Изграждане на геотермална отоплителна система на град Златоград”, чрез поетапно и/или цялостно осигуряване на необходимия финансов ресурс за изпълнение на оставащите строителните дейности. Те са свързани на първо място с изграждане на тръбопровод с дължина 13 500 м от сондаж в с. Ерма река до частично изградената геотермална централа в град Златоград. Предвижда се и изграждането на шахти, в които да се монтира контролно-измервателна и регулираща апаратура. По предварителна оценка това ще струва 16 млн. лева. На второ място с доизграждане на сградата на геотермалната централа в гр. Златоград и оборудването ѝ с техника за контрол на налягането в тръбопровода и за контрол температурата на водата от градската мрежа. По предварителна оценка са необходими още 320 000 лева. На трето място с доизграждане на градската топлопреносна мрежа и на седем абонатни станции за отопление на осем обществени сгради. Затова са необходими малко над 2 млн. лева.

За завършването на проекта са необходими още над 18 млн. лева,

най-скъпо е изграждането на тръбопровода до геотермалната централа

Но проектната технология предвижда оползотворяване на част от енергийния потенциал на минералната вода.

Съоръженията, които са заложени в работния проект, са с възможност за осигуряване на дебит до 27 л/с. От сондажа, минералната вода излиза с температура до 90 С. В Геотермалната централа, водата постъпва с температура, приблизително 80 С и чрез пластинчат топлобменник затопля техническа вода, която ще доставя топлинна енергия до осемте обекта с обществено предназначение.

Технологията предвижда оползотворяване само на топлинната енергия на геотермалната вода, като на изход от геотермалната станция тя е със запазени качества и топлина около 38 С. Към настоящия момент термоминералната ни вода не се използва, поради липсата на финансиране, обобщи заместник-кметът.

Създаването на условия за оползотворяването на минералната вода, след техническия топлообмен в геотермалната станция, е в основата на дългосрочната концепция на местната власт за последващото ѝ интегрирано използване, допълни тя.

Проектът предвижда използване само на топлинната енергия

Според изпълнителният директор на Българска асоциация по подземни води Величко Величков Златоград е едно от населените места с най-големи перспективи за използване на геотермалната енергия. Въпреки възможностите, които има страната, много малка част от изворите са реално проучени, но в Златоград ресурсът е наличен, проучванията направени, липсва единствено финансиране. При положение, че говорим за милиарди финансиране, които България може да използва по оперативните програми, но и по Плана за възстановяване и устойчивост, тези проблеми показват липсата на целенасочена политика от държавата, коментират експертите.

Инвестирането в този проект би могло да се превърне в катализатор за развитие на частния бизнес, осигурявайки финансов ресурс за изграждане на последващата инфраструктура за различните форми на оползотворяване на минералната вода. Това от своя страна ще гарантира по-висок жизнен стандарт и допълнителен поминък за местните хора, смята и заместник-кметът Елмира Пехливанова.

С въвеждането в експлоатация на новоизграденото водовземно съоръжение се  осигурява извеждането на термоминералната вода на повърхността на земята. А това е реална предпоставка за осигуряването на по-нататъшното и рационално оползотворяване. Ще е добър индикатор за целесъобразност в последващо инвестиране в изграждането на оставащата инфраструктура, предвидена за завършване на проекта и изграждане на геотермална отоплителна система, посочи Пехливанова.

Ако изгради геотермалната отоплителна централа, вместо отопление с локални котелни централи, изгарящи течни или твърди горива, емисиите на СО2 ще се редуцират с 1.425 тона годишно, а от намалените разходи на електроенергия с 200 тона годишно. За период от 15 години на експлоатация, намаляването на емисиите на  СО2, в резултат на използаването на енергията от термалната вода, ще бъде 23.063 тона, показват изчисленията на общината.

Използването на ресурса е въпрос от една страна на включването на определени мерки в плана за развитие на съответната община, и от друга на бизнес инициатива и наличието на инвестиции, коментират от МОСВ.

Към момента в Министерството на икономиката е стартирана процедура с бюджет от 3.4 млн. евро по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Инвестициите в областта на оползотворяването на геотермалната енергия, включително чрез използване на минерални води са част от програмата, посочиха за 3eNews от екоминистерството.

Но тези средства са недостатъчни само за една община като Златоград, а какво да говорим за нуждите на останалите общини ако искат да използват изцяло своя потенциал.

Общината иска да развие и балнеолечебния потенциал на водата за развитие на туризма в региона и задържане на младите

След използването на водата за отопление водата остава на 38 градуса със същите лечебни свойства и вместо да се изхвърля тя може да се ползва за балнеолечение. Минералната вода има много добри физико-химични показатели и може да бъде предлагана за лечение, но все още не може да стигне до бизнеса. Термоминералната вода на Златоград е с много добри качества за развитие на лечебния туризъм, което в съчетание с културния, морския и еко туризма ще гарантира устойчивостта на атрактивна туристическа дестинация. Тя може да бъде предлагана за лечение на широк спектър заболявания. Според сертификат на Министерството на здравеопазването е подходяща за жлъчно-чернодробната система; бъбречно-отделителната система;стомашно-чревния тракт; алергии; кожни заболявания; кариес-профилактика; остеопороза.

Целта е това да развие бизнеса и да привлече нов  инвеститорски интерес, да увеличи заетостта, за повиши стандарта на живот и да задържи младите хора в общината.

Изключително добрите физикохимични показатели на водата, позволяват, на по-късен етап,  разширение на топлопреносната мрежа и включване на допълнителни абонати за оранжерии, за плувни басейни, за балнеотерапия, коментира Пехливанова. Разширяването  на възможностите за допълнително оползотворяване на минералната вода за балнеолечение, развитие на SPA-туризма и предлагането на по–качествени услуги от хотелиерския бизнес,  нееднократно е обсъждано с представители на бизнеса от общината.

Местният бизнес ясно изразява своето желание да изгради необходимата довеждаща инфраструктура от Геотермалната станция до съответните обекти. 

За да завърши цялостната концепция общината е възложила  изготвяне на технически проект за вътрешно-разпределителна мрежа за пренос на минерална вода до определени пунктове на територията на гр. Златоград. Топлопреносната мрежа ще се захранва с минерална вода с определени качества и температура, от геотермална централа, разположена в северозападната част на гр. Златоград.  До геотермалната централа водата постъпва чрез довеждащ топлопровод от сондаж при геотермалното находище „Ерма река - Елидже”.

Техническият проект ще даде решение за изграждане на вътрешната разпределителна мрежа за минерална вода за гр. Златоград, която да се ползва за балнеолечение и водоснабдяване с гореща вода за битови нужди. Техническият проект ще предложи изграждане на  трасетата за водоснабдителната мрежа за термо-минерална вода по поречието на реките „Върбица“, „Голяма река“ и „Малка река“. Очаква се инженерно решение за разполагането на водопровод за минерална вода от двете страни на коритото на реките, което да осигури оптимално захранване на по-голяма част от урбанизираната територия. Към проекта ще се изготви специализирана схема на трасето, която да се съгласува с РИОСВ, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район - Пловдив и експлоатационните дружества, изготвена върху действащата кадастрална карта.

С проекта ще се решат технически възможности за заустване на минералната вода в реката или друг приемник и/или изпускане в канализацията. Проектното решение на мрежата ще дава възможност за присъединяване на потребители към мрежата, при възникнала потребност в бъдеще, чрез изграждане на проводи от разпределителните кранови шахти (пунктове) например до хотели, СПА центрове, къщи за гости и други.

Проектът се е превърнал за Златоград и неговите жители в мечтан, защото финансирането за него все още е мираж. Когато ежедневно говорим за милиарди, какво са 18 млн. лева за всяко населено място и финансирантео на ключов проект, който да доведе до развитие на региона и на икономиката. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща