КПКОНПИ за екостикерите: Ще се изхарчат милиони за система, каквито вече има

Само печатането им на година ще излиза по 10.2 млн. лв., има достатъчно камери, които разчитат номерата на колите, смятат в Комисията „Цацаров“

Икономика / България
3E news
896
article picture alt description

Въвеждането на екостикерите с чип за колите, които преминават Годишен технически преглед от 12 юли, представлява ненужно харчене на милиони обществен ресурс за изграждане на дублираща на вече съществуващи системи за контрол. Това е мнението на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконно придобито имущество (КПКОНПИ) след щателен анализ на Наредбата, която въвежда тези правила. В тази връзка Комисията „Цацаров“ вече е издала решение, с което предлага на транспортното министерство да отмени новите изисквания.

От КПКОНПИ са установили, че само за отпечатването на новите екостикери с чип ще бъдат нужни 10.2 млн. „По информация от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), за изработването на екостикерите, при годишен тираж от 1.5 млн. броя е зададена единична цена от 6.80 лв. за брой. Това потвърждава риска от разходване на значителен размер публични средства”, посочват от КПКОНИ.  

Паралелно с това ще има и доста други допълнителни разходи, свързани с екостикерите и тяхното разчитане. По-конкретно от Комисията визират инсталирането на камери, софтуер и свързването му с различни системи за разчитане на данните от чипа в стикера, когато автомобилът е в движение. Вместо това, според КПКОНПИ, спокойно може да се използват вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии. От препоръките на антикорупционния орган става ясно, че засичането на това какви вредни емисии излъчва даден автомобил и колко са били измерените при последния му ГТП спокойно може да се установи, като се разчете единствено регистрационният му номер. От една страна у нас има достатъчно изградени такива системи – камерите на КАТ, на общините за видеонаблюдение, засичащите трафика на АПИ, както и тези за тол таксите и електронните винетки (която в последните дни се оказа, че не работи с пълния си капацитет) и др. А от друга - при наличието на такива системи, просто трябва да бъдат свързани с базата данни на „Автомобилна администрация“, където да се съхраняват данните за всички показатели при последните технически преглед на автомобила, смятат от КПКОНПИ. А и без това измененията на същата тази Наредба вменяват на пунктовете за ГТП да свържат напълно компютрите и оборудването си със системата на ИААА, която да получава и съхранява всички данни от прегледа, включително какво излиза от ауспуха, колко добре или не работят спирачките и т.н. Така че и според това издаването и залепването на екостикерите с чип по автомобилите става излишно, тъй като същите данни могат да бъдат получени чрез съществуващите камери по улици и междуградски пътища.

Не на последно място въвеждането на новите правила и стикери ще доведат до допълнително увеличаване на разходите както за гражданите, така и за фирмите. А паралелно с това се създават предпоставки, благоприятстващи реализирането на корупционни практики за неефективно, ненужно и нецелесъобразно разходване на публични средства, смятат още от КПКОНПИ. От Комисията не оспорват необходимостта и ползите от ограничаване на движението на автомобили, които отделят твърде много вредни емисии, но смятат, че този контрол може да бъде осъществен по много по-лесен и евтин за държавата, общините, гражданите и бизнеса начин.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща