Комитова: Спирането на ремонтите ще бъде отменено, търсим пари за разплащане с фирмите

Под прикритието “текущ ремонт и поддръжка” в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи, съобщи тя

Икономика / България
3E news
472
article picture alt description

Заповедта на уволнения във вторник шеф на АПИ Апостол Минчев ще бъде отменена и текущите ремонти по пътищата ще продължат. Освен това се търсят средства и за да бъде платено на фирмите, които ги осъществяват, за извършените вече от тях дейности. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова на среща с кметове, областни управители и строителни фирми по повод спрените ремонти. „Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми“, подчерта тя. И допълни, че идеята е с постановления на Министерски съвет правителството да осигури средства за разплащане на фирмите.

Според думите й писмото, изпратено до фирмите и местните власти за спиране на пътните ремонти няма юридическа стойност. До ден-два АПИ ще има ново ръководство и то веднага ще го отмени. Комитова за пореден път подчерта, че започнатите вече ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове.

По време на продължилата над 3 часа среща местните власти информираха Комитова, че по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината. А редица фирми, отговарящи за зимното поддържане, също не са получили парите си от Пътната агенция. Имало е и изпълнители, които са получавали от АПИ задания за дейности със закъснение и със задна дата.

„Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена“, каза регионалният министър. Според нея под прикритието на формулировката “текущ ремонт и поддръжка” в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи.

„Трябва да се изгражда свързаност между отделните региони, строителството не трябва да спира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии, убедена съм в това“, подчерта Комитова.

Министърът предложи на участниците в срещата да започне провеждането на подобни регулярни срещи поне веднъж на 3 месеца.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща