Комисията за финансов надзор проверява „Еврохолд България“

Енергетика / България
Галина Александрова
535
article picture alt description

Комисията за финансов надзор продължава работата си по четири проверки на дейността на „Еврохолд България“ АД и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга. Това съобщиха от КФН, като уведомяват, че проверяват и финансовото състояние и капацитета на дружествата с оглед на бъдещи придобивания.

Проверката продължава и в периода след като на 24.04.2019 г. „Еврохолд България“ АД обяви с прессъобщение за намерението си за предстоящи придобивания на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД, подчертават от финансовия надзор.

Становището на КФН за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.

КФН има ангажимент да предостави до края на настоящата седмица – до 28 юни 2019 г., констатираните до момента факти и обстоятелства на компетентните институции – на Главна прокуратурата и на Държавна агенция „Национална сигурност“, с цел информираност и обективност. При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките.

От „Еврохолд“ обявиха, чеса подписали договор с ЧЕЗ Груп – Прага за 335 млн. евро. Кредит от 300 млн. евро е договорен с две международни банки, а 80 млн. евро ще бъдат набрани през фондовата борса, въпреки че проспектът на дружеството вече е връщан два пъти за доработване от КФН.

За да покаже сделката в по-приемлива за обществото светлина от холдинга обмисляли да поканят представител на държавата в борда на електроразределителното дружество. Това стана ясно от думмите на председателят на НС на холдинга Асен Христов, който в понеделник вечерта се е сренал с журналисти, предаде БНР. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща