Колко излиза копаенето на биткойни в България и къде е най-евтино да добивате криптовалута?

Икономика / България
3E news
1313
article picture alt description

Биткойн се превърна в изключително популярен финансов инструмент в последните няколко години. Особено привлекателен е обаче за неговите производители, които печелят от разликата в цената на тока, използван от компютрите за добив на криптовалутата и нейната продажна цена. Най-евтино излиза да копаеш биткойни във Венецуела - средно само 530 долара за единица криптовалута, където електричеството е много евтино, предаде БНТ. В България цената е осем пъти по-висока - движи се около 4300 долара.

Биткойнът продължи да отбелязва рекордно високи стойности, след като новината за вложените 1,5 милиарда на Тесла (Tesla Inc) в криптовалутата наведе инвеститорите да мисълта, че това ще стане основен клас активи и за корпорациите, и за мениджърите на пари.

За два месеца биткойн е поскъпнал над двойно, в момент когато институционалните инвеститори търсят алтернативи за запазване на богатството си. Скокът след съобщението на Тесла бе най-голямото еднодневно повишение на курса от над три години, отбелязва БТА.

В късната следобедна сесия в Азия преди ден един биткойн се търгуваше за 48 216 долара (повишение от близо 4 на сто) - нов исторически максимум.

Конкурентната криптовалута етериум пък достигна исторически връх от 1784,85 долара тази сутрин в азиатската търговия, припомня dir.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща