КЗК отново ще се произнасе дали “Еврохолд” може да да купи активите на ЧЕЗ у нас

Енергетика / България
3E news
556
article picture alt description

Новото производство е образувано, след като съд отмени отказа сделката да бъде одобрена Комисията за защита на конкуренцията отноно ще се произнася дали бизнесът на ЧЕЗ в България може да бъде купен от “Еврохолд”. Сделката е предвидено да стане чрез регистрираната в Нидерландия компания “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани”, информира в. “24 часа”.

Регулаторът е образувал ново производство, след като Административният съд в София-област на 22 юли отмени решението, с което КЗК забрани сделката между ЧЕЗ и “Еврохолд”. С решението си съдът връща делото за ново произнасяне съгласно задължителните указания, дадени в мотивите към решението. Комисия за защита на конкуренцията е осъдена и да заплати на “Еврохолд” разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева. Решението не бе окончателно, но от регулатора са се отказали да го обжалват и то вече е влязло в сила.

Миналата година “Еврохолд” поиска да придобие чрез “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” 7 компании и от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България”, “ЧЕЗ Разпределение България”, “ЧЕЗ Електро България” , “ЧЕЗ Трейд България” , “Фри Енерджи Проджект Орешец”, “Бара Груп” и “ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България”. След преговори двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро. КЗК обаче спря сделката с мотив, че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно кратък срок от 10 дни при възможен срок от 4 месеца. Решението бе обжалвано и от двете страни по сделката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” и “Еврохолд България”, които спечелиха делото.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща