КЗК стопира решението на "Булгартрансгаз" за избора на нов изпълнител за разширението на газопреносната мрежа до Сърбия

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
805
article picture alt description

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стопира решението на "Булгартрансгаз" за избора на нов изпълнител за разширението на газопреносната мрежа до Сърбия в лицето на ДЗЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България".  Дори определя искането на "Булгартрансгаз" за предварително изпълнение на решението от 28 май, което касае  декласиране на "Обединение "Консорциум Аркад"  и определянето на компанията ГРРБ за изпълнител за "особено".  Това става ясно от днешното определение на КЗК по ЗОП.  "Булгартрансгаз" на практика  е изправен пред необходимостта да чака и да не може да подпише договор за разшиението на газопреносната мрежа до българо-сръбската граница с определения на 28 май изпълнител - "Газово развитие и разширение в България".

 

Първоночално определеният за изпълнител на обществената поръчка за разширението на газопреносната мрежа до Сърбия, Обединение „Консорциум Аркад“ подаде жалба в КЗК по Закона за обществените поръчки (ЗОП) срещу решението на „Булгартрансгаз“ от края на месец май.  (ГРРБ). В резултат КЗК образува производство (КЗК/500/2019) по Закона за обществените поръчки, а с определение от днес, 20 юни регулаторът оставя без уважение „направеното особено искане“ от „Булгартрансгаз“ за допускане на предварително изпълнение на решението за избор на нов изпълнител по проведената обществена поръчка.

 

„Комисията определи: Оставя без уважение искането за допускане на предварително изпълнение на Решение № БТГ-РД-07-76В/28.05.2019 г. на ръководител отдел „Възлагане на обществени поръчки“ при „Булгартрансгаз“ ЕАД за изменение на Решение № БТГ-РД-07-76Б/03.04.2019 г. за избор на изпълнител в частта за определяне на изпълнител в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет:

 

„Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране - фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап: „Линейна част“, референтен номер 180-100“, открита с Решение № БТГ-РД-07-76/21.12.2018 г. на възложителя.

 

Определението подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните“, се казва в решението на КЗК.

 

В коментираното решение на "Булгартрансгаз" от 28 май се посочват мотивите за преминаване към избор на вторият участник "ГРРБ" на мястото на определения от 30 април победител в лицето на Обединение "Консорциум Аркад". Както обясни тогава на пресконференция изпълнителният директор Владимир Малинов към 27 май от "Аркад" са представили едва четири документа от изискуеми над двадесет. Освен това от Обединение "Консорциум Аркад" не са спазени изискуемите от закона срокове. 

 

Обществената поръчка е с прогнозна стойност от 2 млрд. 286 млн. лева.

 

 

Определението на КЗК : http://reg.cpc.bg/AllNewResolutions.aspx?dt=2&ot=6

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща