КЕВР ще отрази „дори и твърде малката промяна“ в цената на газа в стойността на топлинната енергия

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
474
article picture alt description

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще излезе с решение по предложението на „Булгаргаз“ за цената на природния газ за III тримесечие на 28 юни. Това стана ясно след днешното заседание на регулатора. Колкото и да е малка промяната, тя ще бъде отразена в цената на топлинната енергия.

Както е известно, предложението на „Булгаргаз” е  за III тримесечие на 2019 г. цената,  по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа да е в размер на 44,90лв./MWh(без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Намалението е 0,27лв./MWh или с 0,60% в сравнение с действащата цена. За второто тримесечие тя е в размер на 45,17 лв. за MWh без цени за достъп, пренос, акцизи и ДДС.

Изненади по време на заседанието не се очакваха, тъй като предварителният доклад на работната група към КЕВР и на експертите от „Булгаргаз“ съвпадаха напълно. Това обясни и председателят на регулаторната комисия.

„Докладът на работната група показва, че заявителят „Булгаргаз“ съвсем точно е изчислил изменението на природния газ с около 0,6 % понижение на цената. Аз отбелязах, че цената не се формира по текущите цени било на втечнения природен газ, била на производствените центрове в Европа. Цената, съгласно договора между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ се определя по формула, която отчита 9-месечните изменения на цените на петролните деривати мазут и газьол, промяната в курса на долара и разбира се, промяната в калоричността. Всички тези данни, заложени във формулата дават резултата, който работната група установява, че е правилен и верен, тоест понижение на цената около 0,6 %.“, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. В отговор на въпрос, как това ще се отрази на цената на топлинната енергия и дали в последващ период ще се възползва от правото си за изменение на ценовите нива, Иванов потвърди, че „тази, макар и твърде малка промяна на цената на природния газ ще бъде отразена“ в решението на КЕВР от 1 юли за цената на топлинната енергия.

„Да, КЕВР има право на всеки тримесечен период, тогава, когато се актуализира цената на природния газ да се произнесе и с промяна на цената на топлинната енергия“, каза той. По думите му през всеки бъдещ период, когато това се случва през отоплителния сезон „комисията без колебание ще отчете намаляването на цената на природния газ. Стига разбира се, това да стане факт“, обясни той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща