КЕВР утвърди цената на природния газ за третото тримесечие на 2019 г.

Утвърдената цена е с 0,6 % по-ниска в сравнение с предходното тримесечие

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
651
article picture alt description

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цена за IІІ тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, съобщиха от пресслужбата на енергийния регулатор. 

Утвърдената от Комисията цена на природния газ за третото тримесечие е в размер на 44,90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което представлява намаление с 0,27 лв/MWh или с 0,60% в сравнение с действащата цена за ІІ-то тримесечие на 2019 г. В утвърдената цена на природния газ от 44,90  лв./MWh лв. са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 43,97 лв./MWh, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 0,80 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В утвърдената от Комисията цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да  заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията, залегнали в действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие. Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества. Съгласно ценообразуващата формула по договора с ООО "Газпром экспорт" се отчита движението на световните пазари на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение. При определяне на очакваните доставни цени е отчетена и динамиката на цените на алтернативните горива на международните пазари. В резултат на това през III тримесечие на 2019 г. очакваните доставни цени на природния газ са с около 1,7% по-ниски от доставните цени, прилагани през II тримесечие на 2019 г. Отчетена е и промяната в осреднения валутен курс на лева към щатския долар, съпоставен с валутния курс за предходния ценови период. За периода от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цени (17.04.2019 г. – 31.05.2019 г.), курсът е нараснал с 1,6%. Заявеното от „Булгаргаз“ ЕАД количество природен газ за доставка от внос за III тримесечие на 2019 г. е 5 503 905 MWh, които са формирани по договор с ООО „Газпром экспорт” и по договор- с „Kolmar NL B.V.“. Съгласно сключения договор за покупко-продажба на природен газ между „Kolmar NL B.V.“ и „Булгаргаз” ЕАД договорената доставна цена е по-ниска от очакваната цена по договора с ООО „Газпром экспорт”, което е отчетено при определяне на продажната цена на природния газ за III тримесечие на 2019 г.

 

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за ІІІ тримесечие на 2019 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща