КЕВР обяви: Цената на тока ще отразява инфлацията - поскъпване до 3,5% от 1 юли

Енергетика / България
Галина Александрова
599
article picture alt description

Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли .Комисията проведе две открити заседания, на които бяха изслушани представители на енергийните и топлинните дружества.

„Ако искаме да удовлетворим всички условия на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про) и топлинните дружества, цената на тока за бита и бизнеса в страната би следвало да скочи с 50 – 60%. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат. Затова Комисията, без да води до финансови затруднения за дружествата, в същото време да не ощетява българските потребители, постанови в своя доклад предложение, което не е прието, в края на месеца ще има финално решение, увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018 година. Инфлацията е 3,7 %. Предложението, което прави комисията, се ограничава до 3,5 %“, обясни доц. Иванов.“, обясни още Иванов.

Докладът на комисията е приет, след като бяха разгледани постъпилите искания на трите електроразпределителни компании – ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про. Tокът за клиентите на ЧЕЗ ще поскъпне с 3,46%, за ЕВН – 3,59%, Енерго Про – 3,38%.

От трите дружества бяха поискали скок на енергията. ЕВН поиска промяна на дневната тарифа с 4% от сегашните 0,17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,18719 лв./кВтч. (без ДДС), ЧЕЗ настояха нощната тарифа да скочи драстично с над 50% и с над 3% скок на дневната, Енерго Про поиска увеличение с 2,19%, като дневната да се увеличи с 1,7%, а нощната с 4,15%. И трите ЕРП-та искаха да се увеличи и таксата за пренос до домакинствата.

След заседанието омбудсманът Мая Манолова заяви, че не одобрява решението скока в цената на тока да се обсъжда в отсъствието на граждански организации. „В петък е предвиден диалог с гражданите, но това ще се случи постфактум, тъй като ЕРП-тата и Топлофикациите вече ще са изразили своите възражения в докладите си – без да са чули тревогите на гражданите“, оплака се общественият защитник. Според Манолова поредното увеличение на цената на парното и топлата вода няма да подобри лошото финансово състояние на дружествата. По нейни данни натрупаните загуби само на столичния ТЕЦ са в рамките на 600 млн. лева.

В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто.
Най-голямо следва да е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България – с 3.38 процента.

Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53 %, и Габрово - с 12.53 на сто. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново - със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе - 3.86 %, Перник - 1.77% и Варна - 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4 процента.

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага цената на отоплението и топлата вода да се увеличи почти в цялата страна като средното увеличение е 4,5%, показва докладът на ведомството. Цените на тока за бита се предвижда да се увеличат с 3,5%.

Предстоящото поскъпване председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни със скока на цените на вредните емисии:

"Тези емисии се купуват от всички енергийни дружества в много по-голяма степен от тези, които са на въглища, в по-малка степен тези, които са на природен газ".

С колко точно ще поскъпнат тока, парното и топлата вода регулаторът ще реши окончателно в края на юни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща