КЕВР: Комисията не намалява или увеличава цени, определя цени за бъдещ период въз основа на ценообразуващи елементи

Енергийният регулатор ще съобщи решението си за цените на парното и тока на 1 юли

Енергетика / България
3E news
1370
article picture alt description

Има неразбиране на регулаторната функция на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по отношение на цената на топлинната енергия и производството на електроенергия по високоефективен комбиниран начин.  Комисията не намалява или увеличава цени. КЕВР определя цени за бъдещ период от време въз основа на ценообразуващи елементи. Това заяви комисарят от енергийния регулатор Александър Йорданов в отговор на отправените критики по време на общественото обсъждане през скайп за ценовите нива в сектор Топлоенергетика от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г.  В този план Йорданов отговори и по въпросите, поставени по-рано от омбудсмана Диана Ковачева за финансовото състояние на топлофикациите. Топлофикационните дружества са публични дружества и данните им са достъпни. КЕВР не играе ролята на мениджър на тези дружества, а отразява финансовото им състояние и определя цените за бъдещ период, заяви Йорданов.

Преди това по време на общественото обсъждане омбудсманът на страната Диана Ковачева, след като коментира сектора заяви, че озвучаването на прогнозните сметки за ценовите нива на топлинната енергия (припомняме, че става въпрос и за дружества извън топлофикациите) пречи на провеждането на реална политика от страна на регулаторната комисия.

Прогнозната цена води до противоречиви оценки. Некоректно е да се правят разчети спрямо цени от миналата година. Това коментира в началото на изказването си и представителят на гражданската платформа „Изправи се БГ“ Мая Манолова. Тя призова да се спре обсъждането, докато гражданите направят преценка дали „увеличението“ от 22 процента е коректно или не.

Манолова освен това поиска и незабавна отмяна на Наредбата за регулиране на цената на топлинната енергия, която предвижда прогнозното определяне на цената на газа за едногодишен прогнозен период. Стъпвайки на това и служейки си с примери, не за пръв път изрази становище, че така гражданите стават кредитори на топлофикационните дружества.

Сред призивите КЕВР да спре процедурата, докато не се определи цената на парното за минал период, поиска на практика Манолова, като изрази и съмнения в експертността на КЕВР. Освен това по думите й, регулаторът слушал само дружествата (топлофикационните), но не и гражданите. Тя поиска и спиране на неприсъствените заседания и провеждането им само чрез връзка през платформата „скайп“.

Председателят на регулаторната комисия Иван Иванов призова Мая Манолова да се кандидатира за председател на КЕВР, за да осъществи всичко, което говори. Тя от своя страна отвърна, че няма такива амбиции.

Не отговаря на истината, че КЕВР слуша само дружествата, контрира юристът на регулаторната комисия Ремзи Осман. Той призова работната група да изрази становището си, за да бъде ясно записано в протоколите.  Осман призова също така представителят на гражданската платформа Май Манолова да спре с популизма, а колегата си и бивш министър (на правосъдието) Диана Ковачева „да чете повече“.

Председателят на работната група Ивайло Александров обясни в отговор на питането на омбудсмана и то подробно, с примери, че прогнозната цена е на база на намаление на цената на газа с 28 %. Сегашната рамка е с по-високи нива на емисиите, обясни на второ място той, като допълни, че ще са необходими към 154 млн. лв. за тях. Освен това са съкратени разходите за ремонти на дружествата, но въпреки това са над нивото  на отчетените през миналата година.

Експертът от регулаторната комисия Пламен Младеновски обясни върху какви анализи е работила работната група по отношение на прогнозните цени на газа (в доклада е посочено б.р.). Той отговори и на обвинението на Манолова, че едва ли не гражданите стават донори на топлофикациите, като обясни, че в Наредбата е посочен механизъм за регулиране чрез надвзет/недовзет приход, който е справедлив и не ощетява нито дружествата, нито потребителите.

В заключение комисарят Владко Владимиров в отговор на съмнението на Манолова дали процедурата е законна отсече, че да, „Процедурата е законна и ще завърши в определения срок“.

В рамките на заседанието за цените в сектор „Електроенергетика“ прозвучаха също критики и съвети за начина на провеждане на регулаторната политика от страна на представителят на „Изправи се БГ“ Манолова. Този път тя заяви, че „Днешното заседание е безсмислено и се провежда от КЕВР в момент, в който в Народното събрание се правят предложения за промени в Закона за енергетиката“. „Това означава, че това решение ще претърпи промени“, каза още представителят на гражданската платформа, позовавайки се на съществуващата възможност в преходните и заключителни разпоредби в Закона за енергетиката за определяне на ценовите ниво от 1 октомври. Освен това по думите й в цената трябва да се включи и качеството на подаваната електрическа енергия.

Сериозно ли е искането на Мая Манолова като юрист и като представител на гражданска платформа да КЕВР да спре процедурата по обсъждането, да спре една законова процедура, постави въпрос от своя страна юристът на регулаторната комисия Ремзи Осман.

Председателят на работната група към КЕВР Пламен Младеновски от работната група обясни, че като цяло се прави проверка на територията на цялата страна дали показателите за качество са изпълнени. Експертите от КЕВР правят проверки, а Манолова е права, че нарушения има, каза той, като допълни, че са наложени санкции и са издадени административни актова. Докладът по случай се очаква, тъй като все още текат такива проверки.

Дружествата от секторите „Топлоенергетика“ и „Електроенергетика“ имат срок от 14 дни за внасяне на становища. КЕВР ще се произнесе по ценовите нива и в двата сектора след закрито заседание на 1 юли 2020 г.

Ето какво предвижда проектът на ценово решение:

Централите, които ще осигуряват електроенергията за регулирания пазар са ВЕЦ, собственост на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Ей И Ес – 3С Марица Изток 1“, ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, електроенергията произведена по високоефективен комбиниран начин и от ВЕИ производители под 1 МВт.

Прогнозната пазарна цена предложена от КЕВР за новия регулаторен период (1.07.2020 – 30.06.2021) е в размер на 90 лв./MWh. На база на нея са определени и прогнозните пазарни цени на различните групи ВЕИ производители:
прогнозна пазарна цена слънчева енергия = 94.96 лв./MWh
прогнозна пазарна цена вятърна енергия = 83.45 лв./MWh
прогнозна пазарна цена ВЕЦ до 10 MW = 90.95 лв./MWh
прогнозна пазарна цена биомаса = 90.01 лв./MWh

ТЕЦ “Марица Изток” 2 няма определена квота за регулирания пазар, но цената на електрическата енергия произведена от централата е изчислена на 135.95 лв./MWh.

Както става ясно от проекта за решение, прогнозните количества за регулиран пазар са завишени, съответно до 14 320 884 MWh и не отчитат все още предвидените изменения в Закона за енергетиката за излизане на всички небитови потребители на свободния пазар. В случай на приемането им и публикуването на промените в Държавен вестник преди окончателното ценово решение на КЕВР, за регулирания пазар ще са необходими около 10 500 000 МВтч.

В документът е определена прогнозната месечна разполагаемост за производство на електроенергия за регулирания пазар от:

Водноелектрическите централи (ВЕЦ), собственост на НЕК – общо за посочения период – 1097 350 МВтч
АЕЦ „Козлодуй“ - 4 280 000
„Ей И Ес – 3С Марица Изток 1“ ЕООД – 3 434 112 МВтч
„Контур Глобал Марица Изток 3“ ЕООД – 5 116 310 МВтч
Количества на НЕК от производители от високоефективно производство по комбиниран начин под 1 МВт -8 260 МВтч
Количества на НЕК от производители на възобновяеми източници (ВИ) под 1 МВт – 384 852 МВтч.

Общите прогнозни количества електроенергия за закупуване от обществения доставчик, необходими за покриване на потреблението на крайните снабдители за регулирания пазар е 14 320 884 МВтч.  От тях: за „ЧЕЗ Електро България“ АД –5 666 616 МВтч ;
за „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД –5 428 738 МВтч;
за „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ АД –3 170 920 МВтч;
за „ЕСП Златни пясъци“ ООД –54 610 Mвтч.

В докладът се предлага изменение на цена задължение към обществото от сегашните 19.57 лв. за МВтч на 19.18 лв. за МВтч без ДДС.  

Цената, по която АЕЦ Козлодуй“ ще продава електрическа енергия на обществения доставчик се предлага да бъде, в размер на 54,77лв./MWh, без ДДС при ценообразуващи елементи: необходими годишни приходи от 831 696 хил. лв. и количество нетна електрическа енергия –15 186 584MWh

По отношение на „Национална електрическа компания“ ЕАД се предвижда цената на електрическата енергия, произведена от водноелектрически централи, собственост на НЕК ЕАД да е в размер на 85,01лв.за МВтч, без ДДС.
Цената, по която НЕК ЕАД, в качеството му на обществен доставчик ще  продава електрическа енергия на крайните снабдители е заложена да бъде в размер на 88,61лв. За МВтч без ДДС.

Промени има и при мрежовите такси заплащани към ЕСО
Цена достъп до електропреносната мрежа за крайни клиенти – 0.45 лв./MWh
Цена достъп до електропреносната мрежа за производители – 2.26 лв./MWh
Цена достъп до електропреносната мрежа за производители от ВЕИ – 5.28 лв./MWh
Цена пренос през електропреносната мрежа – 10.25 лв./MWh
Измененията в цените за битовите потребители са минимални в рамките на под 1%, като изключение прави ЕНЕРГО-ПО Продажби, където намалението на цените е с 1.69%.
ЧЕЗ Електро България АЕ – минус 0.45 %
ЕВН България Електроснабдяване  - 0.15 %
ЕНЕРГО-ПРО Продажби – минус 1.69 =
ЕСП Златни пясъци – 12.04 %.
Среднопретеглено изменение: минус 0.55 %.

Докладът с анализа на работната група е публикуван на: https://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2020/rep_ceni_elektro_05062020.pdf

Ценовите решения също могат да бъдат намерени на страницата на КЕВР: https://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2020/pr_res_ceni_elektro_05062020.pdf

Топлоенергетика:

Комисията за енергийно и водно регулиране ще подложи на обществено обсъждане и доклада за цените на топлинната енергия. В проекта на решение на КЕВР е предлага:

„Топлофикация София“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –81,57 лв./MWh

„ЕВН България Топлофикация“, Пловдив:  Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –83,20 лв./MWh

„Топлофикация Плевен“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –71,87 лв./MWh

„Топлофикация Бургас“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –69,72 лв./MWh

„Веолия Енерджи Варна“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –85,06 лв./MWh

„Топлофикация Враца“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –76,70 лв./MWh

„Топлофикация – ВТ“ - Велико Търново: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –86,54 лв./MWh
„Топлофикация Разград“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –85,13 лв./MWh

„Юлико Евротрейд“, Пловдив: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –60,31 лв./MWh

„Овергаз мрежи“ АД (ЛОЦ Овча купел): Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –103,72 лв./MWh

„Топлофикация Русе“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –76,72 лв./MWh

„Топлофикация Перник“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –72,06 лв./MWh

„Топлофикация Сливен“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –68,10 лв./MWh

„Топлофикация Габрово“: Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) –97,44 лв./MWh

Освен цените на топлинната енергия, тоест на парното, което интересува гражданите са определени и ценовите нива на още двадесет и едно дружества.

Ценовото решение е публикувано на: https://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2020/pr_res_ceni_toplo_04062020.pdf

Докладът с анализите на всяко едно от дружествата: https://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2020/rep_ceni_te_26052020.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща