Караниколов: Състезанието за новия завод на "Фолксваген" в региона не е приключило и не сме отпаднали от него

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
413
article picture alt description

Състезанието за новия завод на „Фолксваген" в региона не е приключило и не сме отпаднали от него. България продължава да работи и да прави всичко възможно тази голяма инвестиция да е у нас. Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви ” министърът на икономиката Емил Караниколов.
"България продължава да работи и да прави всичко възможно тази голяма инвестиция да е у нас. През последните години автомобилният клъстър поиска среща с държавата и на нея ни убеди, че България е готова да произвежда цели автомобили. Последните няколко месеца се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори. България има капацитета да произвежда автомобили”, каза икономическият министър.

Амбициите са да се разкрият нови около 120 000 работни места, да има около 500 компании и по-големи обороти.

Той коментира и въпроса с новите изтребители, като уточни, че по тази материя се доверява на експертите. „Министерството на икономиката не разбира от самолети, но имаме пълното доверие на нашите военни експерти, които са заявили параметрите”, уточни той.

"Ще получим това, което плащаме и което сме искали. Ще има обаче и надграждане с допълнителните 8 самолета." Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в коментар за сделката с изтребителите F-16.


По думите му приоритет на правителството е модернизирането на всички сили: "Това, което са поискали военните експерти, това ще получим. Авиацията иска да е модерна, развита и да отговаря на нуждите. Сигурен съм, че това е предвидено от тях."


"Министерството на икономиката не разбира от самолети, но имаме пълното доверие на нашите военни експерти, които са заявили параметрите", допълни още той.
"Работихме по това България да придобие квалификация и способности да извършва ремонти на определени елементи от тези самолети. При последващи ремонти ще имаме капацитета те да се извършват от българската индустрия, тоест държавни и частни фирми, които тепърва ще се избират. Ще имаме възможността да развиваме пилоти и инженерен състав", каза още министърът. Това именно е индустриалното сътрудничество – български фирми да извършват ремонтите. По този начин оборотите ще остават в България. Ако през годините успеем да развием този сектор като конкурентен по отношение цени и качество, ще може да участваме в процедури", обясни Караниколов. Той беше категоричен, че няма конфликт с Красимир Каракачанов по отношение на ремонта на самолетите Су-25.

В отговор на въпрос за т.нар. Наредба за горивата, икономическият министър уточни, че тя  влиза в сила на 29 юли. Наредбата влиза в сила, но има тримесечен  срок за привеждане в необходимост, каза той. Караниколов съобщи също така, че в четвъртък – петък предстои среща за уточняване на последни (нови) изменения и в закона за горивата, след което ще бъде предоставен за обществено обсъждане с цел спазване на тримесечен срок до влизането му пред министерски съвет.  Караниколов определи срокът от 6 месеца за наредбата като „много полезен“ за постигането на разбиране между малките и големите собственици на бензиностанции и изрази надежда за ново постигане на компромис.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща