Кабинетът одобри Националната програма за качеството на въздуха 2018 - 2024 г

Климат / България
Галина Александрова
449
article picture alt description

Кабинетът одобри Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2018 – 2024 г. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти в МС. Това е вторият  съществен документ в процеса на борба със замърсяването на въздуха, напомни министърът, цитиран от БТА. С приемането на тази национална програма се определят основните замърсители на въздуха, които са адресирани и с промените в ресорния закон в сила от началото на годината - битовото отопление, автомобилният транспорт.

Министърът информира, че към 111 млн. лева по оперативна програма "Околна среда", за които са сключени договори със седем общини за предприемане на мерки в сферата на битовото отопление, в програмата са предвидени за следващите три години още сто милиона лева. Със средствата ще бъдат подпомогнати общините за изпълнението на техните програми за качеството на въздуха.

Извън това, в оперативната програма, от направените икономии ще бъдат осигурени 390 млн. лева за 11 общини за електрифициране на градския транспорт. Към края на тази година се очаква да има още 80 млн. лева от оперативната програма, които ще са за общините, които не са имали възможност да кандидатстват за подпомагане на домакинствата за битовото отопление.

Така ресурсът, с който поехме министерството преди две години от 111 - 112 млн. лева, днес приближава към 700 млн. лева, изтъкна министърът и посочи, че през следващите четири години това ще е чувствителна подкрепа за общините за справяне с проблема със замърсяването на въздуха.

Нено Димов информира, че девет от общините, които са в наказателна процедура, са постигнали нормите за 2018 г. за чистота на въздуха, като броят им спрямо 2017 г. е с три повече. Североизточният регион излиза от наказателната процедура, защото покрива изискванията като регион, защото Варна, Добрич и Девня устойчиво са паднали под нивата, изисквани от закона. Общини като Бургас и София устойчиво намаляват своето замърсяване за последните седем години, изтъкна още министърът. По думите му остават проблемите с най-замърсените градове като Видин, Горна Оряховица. Нено Димов изрази надежда с осигурените средства и там да се подобри качеството на въздуха.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща