Иванов: Критериите, по които КЕВР ще проверява сделката "Еврохолд" - ЧЕЗ, ще са готови до две-три седмици

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
647
article picture alt description

До две-три седмици се очаква да са ясни критериите, по които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще може да извърши проверка на сделката за придобиването от „Еврохолд“ на активите на ЧЕЗ в България. Това обясни пред журналисти председателят на регулаторната комисия Иван Иванов.

„С моя заповед вече се сформира междуведомствена група, която включва не само представители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но и на другите заинтересовани институции, които имат отношение по реализирането на такова становище на такива критерии за нашето становище. Още тази седмица ще започнат заседания и бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни и, които трябва да бъдат норма в прилагането на закона. Защото оттук нататък тези критерии, които трябва да бъдат неутрални по отношение на купувач, на продавач и на конкретна сделка ще бъдат прилагани и по отношение на всички бъдещи сделки от такъв характер“, каза Иван Иванов.
В отговор на въпрос в какъв срок да се очаква изработването на критериите, той отговори, че най-вероятно е това да стане до две-три седмици. „Надявам се, че това ще стане буквално в рамките на две-три седмици“, каза той.

В същото време председателят на енергийния регулатор припомни, че Комисията за финансов надзор (КФН) е “специализиран регулатор, който работи по тази тема“. „Очаквам да бъдат депозирани договора с придружителните документи в Комисията за защита на конкуренцията. С други думи, всеки регулаторен ще се произнесе съгласно своята компетенция“ каза Иванов. КЕВР по думите му ще се произнесе 14 дни след като КЗК се е произнесла с решение и е изтекъл срокът от 14 дни за обжалване на сделката.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща