Иван Хиновски: Ще загубим две ключови енергийни мощности, ако тръгнем към прекратяване на дългосрочните договори

Енергетика / България
3E news
1006
article picture alt description

Изпратихме нашето мнение по повод проекта на План за реформи на електроенергийния пазар в България до Европейската комисия в срок . В него изразяваме тревога, че прибързаните промени, които се планират, крият риск от загуба на енергийни мощности. Причината е, че акцентът на този законопроект е прекратяване на договорите с американските електроцентрали до юни тази година. Това каза пред bTV председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски по повод предложените промени в Закона за енергетиката, свързани с енергийния пазар.

Това са наши сериозни партньори от години. Не коментирам вида на договорите, но това са централи с ключово значение за работата на енергийната ни система, поне 20% от енергията се произвежда от тези централи. Една такава рязка промяна ще доведе до тяхното излизане от експлоатация. Те ще спрат, кредиторите им ще подадат иск за обезщетенията.  А зад тях като обезщетение по наша информация стои и Националната електрическа компания. Това значи, че ако те спрат работа, ще загубим две големи енергийни мощности, а ще намалее и производителността на ТЕЦ „Марица Изток“. Кой има нужда от това посред зима? През такъв тип процеси преминаха Полша и Унгария, но там тези промени бяха широко обсъдени, заяви Хиновски.

В преходния период, в който не е ясно какво ще правим със „зелената сделка“, , не можем да минем без тези централи. Тези неща трябва да се планират много внимателно. Според Хиновски дългосрочните договори могат да бъдат модифицирани в общоприемлива форма, посочи енергийният експерт.

„Големите инвеститори могат да бъдат полезни за ТЕЦ „Марица Изток 2” в бъдещата конверсия. Те разполагат с много съвременни технологии, познават ги, знаят как се правят такива проекти. Вместо да поискаме опита им да и да променим договорите, ние снемаме функцията на НЕК като обществен доставчик, което също е опасна стъпка”, каза експертът. За Хиновски целият проблем идва от пазара на електроенергия на едро, който трябва да се либерализира, но това не трябва да е с прекратяване на договори, а чрез предоговарянето им.

Ако тези договори бъдат прекратени, двете централи незабавно ще спрат работа. Това значи частично спиране на „Мини Марица Изток“, следва неминуем дефицит на електроенергия в страната. Ще има потребност от внос и системата ще се дебалансира. Това ще доведе и до повишение на цената на тока, коментира Иван Хиновски.

Според експертът проекта за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е осъществим. До момента всичко в нашата ядрена енергетика е проба - грешка.  В Седми блок единствената реална алтернатива е да използваме старото оборудване за „Белене“. Седми блок е реално постижим проект, стига да се знае кой го прави. Абсурд е да правим Седми блок с тези хора, които правиха „Белене“. Този проект може да се реализира не като държавен, а като корпоративен проект с държавни гаранции, каза още председателят на Българския енергиен и минен форум.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща