Иван Иванов: Призвани сме да завършим процеса на пълната либерализация на енергийния пазар

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
367
article picture alt description

Всички ние сме призвани да завършим процеса на пълната либерализация на електроенергийния пазар, да извършим необходимите дейности, свързани с извеждането на енергийно уязвимите потребители, да завършим реформата във ВиК сектора, който още е в процес на оздравяване. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)  Иван Иванов в речта си при отбелязването на 20-та годишнина от дейността на регулатора.  
По време на тържеството във връзка с 20-та годишнина бе валидирана и пощенска марка с тираж от 5000 бр.

В следващите години едно от основните предизвикателства ще е прекратяването на злоупотребите на пазара на енергия (електроенергия и природен газ) и създаването на необходимата нормативна база, предвид свързването на българския пазар на природен газ със съседните страни. Преди това в речта си пред гостите и всички работещи в Комисията, Иван Иванов припомни постигнатото досега по отношение на създаването на необходимата регулаторна база.

КЕВР се утвърди като независима колегиална институция, отбеляза Иван Иванов, като припомни, че промените в Закона за енергетиката от 2015 г. осигуриха необходимата база и за избора на комисари. Имаше три основни задачи, които стояха като дамоклев меч, каза той, като направи равносметка във времето за последните четири години и очерта постигнатият напредък. Реформата, осъществена във времето, когато енергетиката бе във финансов колапс не трябваше да се усети от обществото. На второ място, но не и по значение, Иванов постави създаването на база за работата на Българската независима нергийна борса (БНЕБ), за да се движи либерализацията на електроенергийния пазар напред. Трябваше да се придвижи процеса на диверсификация на пазара на природен газ, припомни още Иван Иванов, като отдаде и значимото, извършено по отношение на регулаторната база, изработването на методики и постановяването на решения през всички 20 години, в които е работила регулаторната комисия. Отдадено бе и значение на международната дейност, развивана от КЕВР.

Председателят на регулаторната комисия, независимо от тържеството отговори и на въпроси на журналисти и заяви категорично, че  няма да има никакво повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година. Иван Иванов изрази очакване, че спирането на мощности, като на „Брикел“ няма да се отрази на енергийната система.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща