И през 2019 година България води класацията по мръсен въздух в ЕС показват последните данни на Евростат

Климат / България
3E news
559
article picture alt description

И през 2019 година България е страната с най-мръсен въздух в ЕС, показват последни обобщени данни на Евростат. Въпреки че средногодишната концентрация на Фини прахови частици- ФПЧ2,5 в градските райони на ЕС през 2019 година постепенно намалява до 12,6 μg/m3, най-замърсен е бил въздухът у нас (19,6 μg/m3) и Полша (19,3 μg/m3), следвани от Румъния (16,4 μg/m3) и Хърватия (16,0 μg/m3). Това уточнява Министерството на околната среда и водите по повод данните от Евростат, че въздухът в България е най-мръсен в Европа по показател ФПЧ2.5. През 2007 г. нивото на замърсяване с ФПЧ2,5 е 41,2, две години по-късно преди десет години вече е почти двойно по-малко, данните може да видите ТУК.

Сред държавите-членки на ЕС средната годие най-висока в градските райони на България (19,6 μg / m3) и Полша (19,3 μg / m3), следвани от Румъния (16,4 μg / m3) и Хърватия (16,0 μg / m3).

За разлика от България, Полша, Румъния и Хърватия, най-ниска е концентрацията в градските райони на Естония (4,8 μg / m3), Финландия (5,1 μg / m3) и Швеция (5,8 μg / m3), показват последните данни от 2019 година на европейската статистическа агенция Евростат. 

Замърсителите като фини прахови частици, суспендирани във въздуха, намаляват продължителността на живота и благосъстоянието, като същевременно могат да доведат или да влошат много хронични и остри респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Фините частици с диаметър по-малък от 10 микрометра, могат да се пренесат дълбоко в белите дробове, където могат да причинят възпаление и да влошат състоянието на хората, страдащи от сърдечни и белодробни заболявания. В същото време дори по-малките фини частици могат да повлияят на здравето още по-сериозно, тъй като те могат да навлязат по-навътре в белите дробове, твърдят експертите от Евростат.

Въпреки че този вид замърсяване на въздуха в продължение на няколко години е под ограничение, определено от 2015 г. (25 μg / m3 средногодишно), остават някои значителни горещи точки на замърсяване на въздуха. Освен това, въпреки постепенното намаляване през последните години, нивата на замърсяване на въздуха в ЕС през 2019 г. все още продължават да бъдат над нивото, препоръчано от СЗО (средна годишна стойност 10 μg / m3) или 12,6 μg / m3.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща