Заради липсата на конкуренция: В България сме надплатили 1 млрд. лева за природен газ за 10 г.

Енергетика / България
Георги Велев
786
article picture alt description

Заради липсата на конкуренция на газовия пазар и високите цени българите са надплатили 1 млрд. лв. за газ през последните 10 години. Това заяви Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Мрежи", който взе участие в международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG". Организатори бях Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания. Медиен партньор на форума е 3eNews.
Иванов припомни, че държавата имитира освобождаване на пазара на газ и на практика принуждава газовия сектор да субсидира чрез вноските за фонд "Сигурност" конкурентен отрасъл - електроенергийния.

На фона на тази хаотична политика държавата е готова да даде над 3 млрд. лева за разширяване на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", но не инвестира в мрежата за битова газификация. "За да стигне газ до всяка община в България, са нужни 500 млн. лв., което е доста под планираните инвестиции на "Булгартрансгаз" за транзита към трети държави. Също така и няма друга държава, която да пренася такива големи количества газ, а да е толкова слабо газифицирана", поясни Иванов.

По думите му средната скорост за развитие на българския газов пазар е такава, че газификацията няма да бъде развита дори и когато днешните деца станат пенсионери. "Без полза в избора на клиента се имитира либерализация, а целта трябва да е клиентите да имат алтернатива, а не големите доставчици", обобщи Иванов.

Според специалистът близо пет хиляди работни места се губят у нас заради липсата на газификация. В България синьото гориво заема едва 13-14 на сто от потреблението на енергия, докато в европейските държави делът достига 22 на сто. В същото време при доставката на електроенергия се губят 60 процента от първично произведената енергия, докато тя стигне до жилищата и предприятията, а природният газ е сред най-ефективните горива при директно използване.
Като проблем за газовия сектор у нас Иванов добави и фактът, че в момента газовият оператор "Булгартрансгаз" на практика субсидира цената на тока заради законовото задължение да внася 5 процента от приходите си във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Той бе категоричен, че не е нормално държавата да задължи газовият оператор да субсидира конкурентен отрасъл.

Независимо от незавидното си състояние газовата компания предполага, че в следващите десет години вътрешното потребление на синьо гориво да нарасне от сегашните малко над 3 млрд. куб. м годишно до 5.2 млрд. куб. м.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща