Законът за горивата може да влезе в сила по-рано от юли, ако спорещите страни постигнат съгласие

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
764
article picture alt description

Законът за горивата, чието влизане в сила бе отложено със срок от половин година, тоест от месец юли е възможно да влезе в сила и по-рано, в случай, че всички спорещи страни по него постигнат съгласие.


Това стана ясно след среща в Министерския съвет при премиера. Министър-председателят Бойко Борисов проведе днес среща с представители на Българската петролна и газова асоциация в Министерския съвет, на която бяха обсъдени промените в Закона за горивата.


След разговори министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че от асоциацията (БПГА) вече е проведена среща с минния и строителния бранш и има постигнато съгласие по промени в закона. Предстои среща между министъра с Асоциацията на малките търговци на горива. „Отмяната на закона или влизането му в сила ще е решение на Народното събрания. Вече се води диалог между страните“, каза Караниколов и допълни, че „Вчера има внесени в Народното събрание текстове с исканията на Асоциацията на малките търговци. Затова ще направя среща с тях и ако те считат, че това покрива и техните искания, това означава, че постигнахме баланс по закона“, обясни Караниколов.


Радко Стаменов от БПГА каза, че отлагането на закона не носи нищо добро за бизнеса, правителството и обществото.


„Интересът на правителството и на обществото е всеки да си плаща данъците, акцизите и ДДС. Нашият интерес е да работим и да доставяме добавена стойност на обществото, на правителството и на нашите клиенти. За нас малки и големи няма, има закон, който трябва да се спазва. Противопоставянето на малки и големи за мен е напълно измислено и манипулативно“, допълни той.

Междувременно от БПГА уточниха, че на срещата представителите на Асоциацията са потвърдили пред премиера подкрепата си за влизането в сила на Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който ще замести разпокъсаното и често противоречащо си законодателство в търговията с течни горива.

"Членовете на УС на БПГА отново заявиха, че не делят участниците в бранша на малки и големи, а на такива, които спазват българското законодателство и такива, които ползват нелоялни практики. Компаниите от Асоциацията заявиха желанието си да съдействат по всякакъв начин на държавата в борбата със сивата икономика в сектора и препотвърдиха намерението си да инвестират, плащат данъци и създават работни места в България.

Министър-председателят одобри договореностите, които БПГА постигна с Минно-геоложката камара и Камарата на строителите в България. Асоциацията представи протоколите, от които става ясно, че всички спорни въпроси между браншовете, които касаят Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, са уточнени.

БПГА запозна премиера с категоричното становище и на Минно-геоложката, и на Камарата на строителите в България, че влизането в сила на секторното законодателство не бива да се отлага. Според браншовите структури прецизирането на текстове може да стане своевременно и в най-кратки срокове", уточняват от петролната и газова асоциация.



Влизането в сила на поправките в законопроекта бяха отложени с 6 месеца, а наредбата за закона да е готова на 1 август, решиха вчера депутатите с приемането на промените в Закона за горивата на първо четене.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща