Живодар Терзиев: Вероятно цените на горивата ще се задържат на тези нива и през следващите месеци

Енергетика / България
3E news
567
article picture alt description

Надявам се, че цените на горивата (бензин, дизел) на бензиностанциите ще се задържат на настоящите нива и през летните месеци, а защо и не след това, коментира в рамките на сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. На 27 май той бе преизбран за председател на асоциацията. 

В отговор на въпрос за поскъпването на горивата от порядъка на 17 % от месец ноември 2020 г. до началото на юни тази година, Терзиев очерта влиянието на международните фактори. 

„Нефтът търси своето място в глобалната икономика, след една тежка година за целия свят“, посочи той като обърна внимание на значителния спад на потреблението по време на COVID-19 и съответно плавното възстановяване започнало от началото на април-май тази година. 

Различни са факторите, които ще повлияят, каза още Терзиев. В международен план е от значение срещата на ОПЕК и ОПЕК+ , а от друга – действията на банките. Очакван ръст на потреблението се очаква през следващите месеци, но при положение, че цената на петрола сорт Brent се запази на нивата от 69-70 долара за барел, ОПЕК+ продължи политиката си по възстановяване на добива, смята още Терзиев, като подчерта, че цените при това положение ще се върнат на нивото отпреди кризата. За пример той посочи, че от 1 юни например цените на биодобавките в транспорта са се повишили със 70 процента на тон.

„Лично аз се надявам цените на бензина да продължат да са на това ниво до края на летния сезон, а защо не и след това“, каза Терзиев. Той подчерта, че в момента цените на горивата в България са „добре поставени в момента“. В същото време в отговор на въпрос колко излиза в повече лично на него едно пътуване от Стара Загора до София, предвид разликата в цените от ноември до сега, Терзиев посочи, че това е около 15 лева. „Доходите на населението трябва да позволят тези разходи, които са западни, а заплатите български“, направи сравнение той, допълвайки, че все пак това е в зависимост от автомобила, пътя и скоростта на придвижване. Правейки сравнение с ценовите нива в съседните страни Терзиев бе категоричен, че у нас те са съпоставими и припомни, че 50 % от стойността се дължи на налози. По отношение на качеството на горивата председателят на БПГА също бе категоричен – проблеми няма. 

Бизнес моделът за Държавна петролна компания не търпи развитие. Не виждам сериозни намерения тази идея да бъде развивана, каза още Живодар Терзиев. Според него, освен назначения на някои директори и служители досега нищо не се е случило. 

Междувременно данните на БПГА сочат, че по време на кризата с коронавируса и в частност заради затварянето, българските компании от сектора са отчели спад до 30 %. На този фон компаниите имат ангажимент за поддържане на гарантирани запаси от горива, а са и задължени лица по закона за енергийна ефективност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща