ЕЦБ създава център за изменение на климата за правилна оценка на зелените инвестиции

Емитирането на зелени облигации в еврозоната се е увеличило седем пъти от 2015 г., като през 2020 г. е достигнало 75 млрд. евро

Климат / България
Рая Лечева
1606
article picture alt description

Европейската централна банка създава център за изменение на климата, за да координира мисленето на банката за това как най-добре да включи въпросите на климата в паричната политика и банковия надзор, заяви в понеделник президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изказването си по време на ILF конференция за зеленото банкиране на Института за право и финанси към Университета във Франкфурт . Цялото изказване може да прочетете и в сайта на ЕЦБ.

"Сега стартираме нов център за изменение на климата, за да обединим по-ефективно различните експертни познания и направления на работа по климата в цялата банка", допълни Лагард. "Центърът за изменение на климата осигурява структурата, която ни е необходима, за да се справим с проблема, с неотложността и решителността, който той заслужава“, добави още тя.

В речта си Лагард посочи, че в момента централните банки са изправени пред две тенденции: последиците от изменението на климата стават все по-видими и процесът на трансформация към нисковъглеродна икономика набира скорост. Според Лагард и двете тенденции включват рискове, въпреки че тя оценява като значително по-висок дългосрочния риск от неконтролирани климатични промени.

Според шефа на ЕЦБ "физическото въздействие върху климата" и процесът на трансформация не само засягат банковите баланси и по този начин финансовата стабилност, но също така чрез множество канали и мандата на централната банка за ценова стабилност. "Ето защо съображенията за изменението на климата също са част от нашия преглед на паричната политика", каза г-жа Лагард. Тя посочи, че изменението на климата може да причини краткосрочни колебания в производството и инфлацията чрез екстремни метеорологични явления и може да повлияе на тези променливи в дългосрочен план. 

В световен мащаб последните шест години са най-топлите, а 2020 г. е най-топлата в Европа. Броят на бедствията, причинени от природни опасности, също се увеличава, което води до 210 млрд. щети през 2020 г. Анализ на над 300 рецензирани проучвания на бедствия показват, че почти 70% от анализираните събития са направени по-вероятно от предизвиканите от човека климатични промени. 

Това засилено въздействие често се разглежда като източник на риск от преход, който трябва да вземем предвид и да отразим в нашата политическа рамка.  И все пак преходът към въглеродна неутралност не е толкова риск, колкото възможност за света да избегне далеч по-разрушителния резултат, който в крайна сметка би бил резултат от бездействие на правителството и обществото. Сценариите показват, че икономическите и финансовите рискове от един подреден преход могат да бъдат ограничени. Дори безпорядъчен сценарий, при който икономическите и финансовите въздействия са потенциално значителни, представлява много по-добър общ резултат в дългосрочен план от пагубното въздействие на прехода, който изобщо не се случва, подчерта Лагард.

Сега изглежда вероятно по-бърз напредък да бъде постигнат по три взаимосвързани измерения. Всеки от тях е извън правомощията на централните банки, но ще има важни последици за балансите на централната банка и целите на политиката.

Включване, информация, иновации

Първото измерение, в което очакваме бърз напредък, е включването на истинските социални и екологични разходи за въглерод от всички сектори на икономиката.

Ефективна цена на въглерода за постигане целите на кръговата икономика

Подходящите цени могат да се получат чрез преки данъци върху въглерода или чрез изчерпателни схеми за ограничаване и търговия. И двете се използват до известна степен в ЕС. Вероятно обаче следващите стъпки в Европа ще дойдат главно чрез системата за търговия с емисии на ЕС (ETS). Освен това понастоящем схемата покрива само около половината от емисиите на парникови газове в ЕС и значително количество квоти продължават да се предоставят безплатно.

Очаква се ефективната цена на въглерода да се повиши, ако се постигнат целите на ЕС за намаляване на емисиите. Моделирането от ОИСР и Европейската комисия предполага, че в момента е необходима ефективна цена на въглерода между 40-60 евро. Въвеждането на резерва за стабилност на пазара на и прегледът на Европейската схема за търговия с емисии, планиран за тази година, трябва да предоставят възможност за постигане на ясен път към адекватни цени на въглерода.

Ясно и информирано дефиниране на климатичните рискове

Второто измерение, където очакваме да видим напредък, е по-голямата информация за експозицията на отделните компании. Понастоящем информацията за устойчивостта на финансовите продукти - когато е налична - е непоследователна, до голяма степен несравнима и понякога ненадеждна. Това означава, че климатичните рискове не получават адекватни цени  и съществува значителен риск от остри бъдещи корекции. И все пак, за да може икономиката на отворения пазар да разпределя ефективно ресурсите, механизмът за ценообразуване трябва да работи правилно, посочи още Лагард.

Зелените иновации са сложна система, в която финансирането е ключов елемент

Докато адекватните цени на въглерода и по-голямата информация за експозициите ще помогнат да се осигурят стимули за декарбонизация, тази икономическа трансформация не може да се осъществи без третото измерение: значителни зелени иновации и инвестиции. И двете обаче се нуждаят от сложна екосистема, чието финансиране е ключов елемент, така че очакваме да видим нарастваща наличност на зелени финанси. Емитирането на зелени облигации в еврозоната се е увеличило седем пъти от 2015 г., като през 2020 г. е достигнало 75 млрд. евро - това представлява приблизително 4% от общия брой на корпоративните облигации, коментира в изявлението си Лагард.

Трябва да видим увеличаване на финансирането за зелени иновации и от други пазарни сегменти, особено след като неотдавнашните анализи сочат благоприятната роля на инвеститорите в акции в подкрепа на зеления преход. Активите, управлявани от инвестиционни фондове с екологични, социални и управленски мандати, са се утроили приблизително от 2015 г. насам и малко повече от половината от тези фондове са с местожителство в еврозоната. Завършването на съюза на капиталовите пазари следва да даде допълнителен тласък в подкрепа на зеленото финансиране, основано на акции, чрез насърчаване на дълбоки и ликвидни капиталови пазари в цяла Европа.

Предприехме действия и по отношение на нашия портфейл с непарична политика, а именно собствените средства и пенсионния фонд. ЕЦБ повиши дела на зелените облигации в портфейла на собствените си средства до 3,5% миналата година и планира да го увеличи допълнително, тъй като този пазар се очаква да нарасне през следващите години. Инвестирането на части от портфейла от собствени средства във фонда за зелени облигации на банката за международни разплащания бележи поредната стъпка в тази посока. Преминаването на всички конвенционални референтни индекси на собствения капитал, проследявани от пенсионния фонд на персонала, към нисковъглеродни еквиваленти миналата година значително намали въглеродния отпечатък на дяловите фондове. Други централни банки също привеждат решително своите инвестиционни решения в съответствие с критериите за устойчивост, обясни в речта си Лагард.

"Благодарение на нашия преглед на стратегията, ние можем по-добре да оценим как можем да защитим нашия мандат пред тези рискове и в същото време да укрепим устойчивостта на паричната политика и нашия баланс към климатичните рискове", каза още председателят на ЕЦБ. Този процес също така ще проучи колко реалистични, ефикасни и ефективни са определени опции и дали те са в съответствие с мандата на ЕЦБ.

Според изявления на Лагард от по-рано, ЕЦБ е приключила около половината от прегледа на своята стратегия, като сега се разглеждат въпросите на изменението на климата. Стратегическият преглед трябва да приключи до средата на тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща