Ефектите да правиш устойчиво земеделие в Натура 2000

Министерството на околната среда и водите трябва да инвестират повече средства в информиране на гражданите каква е ползата от опазването на определени растения и видове, не само заради изискванията на ЕС, но и заради нас самите.

Климат / България
Рая Лечева
774
article picture alt description

През следващия програмен период 2021-2027 г. приоритет в селското стопанство ще бъдат опазването на биологичното разнообразие и предоставянето на ефективни екосистемни услуги, както и опазването на ландшафта. Това съобщи на онлайн семинар за селското стопанство в Натура 2000 Лидия Чакръкчиева, главен експерт в отдел "Околна среда и климат" в дирекция "Развитие на селските райони" към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). България вече е направила анализ на отделните сектори, дебатите по тематични работни групи ще продължат и тази година, посочи тя. Въпреки това секторното законодателство трябва да е готово максимално бързо до средата на годината, за да почнат преговори за одобряване на новата програма за селските райони, за да може да започне изпълнение през 2023 г.. ЕК удължи преходния период за стартиране на новите програми главно заради световната икономическа ситуация и пандемията с две години.

Какви мерки се финансират сега в Натура 2000

В мярка 10 на програмата „Агроекология и климат“ се предвиждат специални възможности и правила в Натура 2000 зоните. Подпомага се възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност, опазване на защитени видове животни и птици, контрол на почвената ерозия, традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм). Прилагат се мерки за опазване на защитени от изчезване видове растения и животни. Чакръкчиева представи основните мерки, които се финансират към момента по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Подпомагат се две подмерки към мярката за Биологично земеделие, едната за създаване и другата развитие на биологично земеделие- растениевъдство, пчеларство, животновъдство.

Мярка 12 от програмата за селските райони е мярката за „Плащания за Натура 2000 и рамковата директива за водите“, която допринася за опазване на биологичното разнообразие в Бълхария чрез опазване на видовете и местообитанията в естествената им среда. Устойчивостта на екосистемите, които са в добро състояние имат голям потенциал за смекчаване последиците от изменението на климата и допринася за приспособяване на биоразнообразието в природата. Друга мярка е мярката за хуманно отношение към животните. Финансовата помощ се предоставя под формата на годишни плащания за земеделски стопани, които доброволно се задължават да извършват операции по мярката през годината.

Етикет на продуктите с логото на Натура 2000 предлага Стоилко Апостолов от “Биоселена”

Всички земеделски производители в Натура 2000 зони могат да се възползват от добавената стойност, която ще предоставят със своя по-екологичен продукт. В много случаи в тези зони се забранява торенето с пестициди и препарати и се осигурява по-устойчиво опазване на водите и околната среда. Затова Стоилко Апостолов от фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ предложи да се предвиди стимул за тези стопани и да се въведе възможност за етикетиране на продуктите, създадени в Натура 2000.

В момента няма указания дали е възможно земеделските стопани да поставят логото на Натура 2000 на своите етикети. Целта е например през сиренето да открием ползите от пашата в Централен Балкан. Той даде пример с Денка Георгиева от пазарджишкото село Исперихово, чиито повече от 40 дка обработваеми земи с вишни, череши и ябълки, пипер и домати се намират в защитени територии Бесапарски ридове и Бесапарски възвишения. Първоначално тя е била регистрирана като биологичен производител, но тази година не удължила сертификата си. Но все пак сладкото от глухарчета, което прави със сигурност е по-екологично заради ограниченията, които има в територията от Натура 2000.

Все повече хора се интересуват от екологичната стойност на продукта

Всички стопани би трябвало да могат да се възползват от тези предимства. Затова според него Министерството на околната среда и водите също трябва да участва по-активно в процеса по информиране на хората за ползите от опазването на растения и видове в Натура 2000. В сладкото от глухарчета 33% е количеството захар, която е пътувала от много далеч, но дори и тогава екологичната стойност на продукта е по-висока. Все повече хора се интересуват от това от какво, но и как са произведени продуктите. Ако до скоро хората питаха дали сиренето е от мляко, вече се интересуват и как, при какви условия се отглеждат животните.

Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните трябва да инвестират повече средства в информиране на гражданите каква е ползата от опазването на определени растения и видове, не само заради изискванията на ЕС, но и заради нас самите.

Във Франция всеки кмет с гордост представя местното производство за развитие на местната икономика, докато при нас това все още не се насърчава достатъчно, подчерта Стоилко Апостолов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща