Енергийните дружества декларираха готовност за работа при зимни условия

Енергетика / България
3E news
776
article picture alt description

Енергийните дружества в страната декларираха в рамките на изслушване от комисията по енергетика към Народното събрание пълна готовност за работа при зимни условия. АЕЦ „Козлодуй“ е в добро финансово-икономическо състояние. Пети блок бе пуснат навреме, а шести блок – шест денонощия по-рано и реализира 14 млн. лв. допълнителни приходи, докладва изпълнителният директор Наско Михов. Той обясни, че централата е извършила всички необходими дейности, свързани с освобождаването на пътища, дейността на двигателните съоръжения, проверката на отоплителните инсталации. Гарантиран е и превозът на работещите в централата.

В готовност са също така ЕСО, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и Мини Марица Изток.  Откривката в мините е повече от планираното, съобщи изпълнителният директор Андонов.

Представителите на НЕК също отчетоха готовност за зимния сезон, като подчертаха, че предстои завършването на част от дейностите. Ремонтната програма както стана ясно обаче не е завършена напълно. В отговор на въпрос за водните запаси, от електрическата компания обясниха, че има три прогнозни сценария – за средна, за суха и за много суха година. Сценарият за много суха година показва, че ако такова очакване се случи компанията няма да има готовност за покриване на енергийните нужди на страната.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“  Владимир Малинов отчете готовност на газопреносната мрежа на страната за зимния сезон. Дружеството се готви за новите лицензионни дейности, каза той. По думите му в подземното газохранилище в Чирен са нагнетени 545 млн. куб м газ към момента, като голяма част от това количество е собственост на „Булгаргаз“. Количествата за кризисни ситуации са достатъчни, а добивният сезон е започнал през този месец. В случай на криза има готовност да се издържи за 10 дни при количество подавано на ден в обем от над 4 млн. куб метра, стана ясно от думите на Малинов.

В подземното газохранилище в Чирен през тази година „Булгаргаз“ разполага с 330 млн. куб м природен газ, докладва изпълнителният директор на общественият доставчик Николай павлов. Това по думите му е с 20 млн.куб м повече от предходната година. Павлов не подмина въпроса за ползата от осигуряването на природен газ от други доставчик. В отговор на въпрос Павлов за промяната на входната точка, Павлов каза, че засега тя остава Исакча, но продължават преговорите с „Газпром“ за нова входна точка при по-добри условия, като изрази очакване по темата да има новина през следващите седмици.

Представителите на трите електроразпределителни дружества от своя страна представиха пълни разчети за извършените дейности по подготовката за зимния сезон. Те наблегнаха на подменените системи, подновените подстанции и специалните мерки предприети за селищата с високи прекъсвания на енергоснабдяването.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща